Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Az NBH-s turul lecsap az árnyékpolipra

2008.09.25. 11:19
Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod. Hogy valaki fel merje tenni helyetted a legegyszerűbb kérdéseket. Hogy tudd, mi a téma. Ez itt a politikafóbok kiskátéja, az Index Szájbarágó.
Miért, az nem nemzetbiztonsági kérdés, hogy valakik át akarják venni a hatalmat az MDF-ben, és ehhez nemtelen eszközökhöz akarnak folyamodni?
Az, hogy valakik egy cég megbízásával egy politikai riválisról információkat akarnak gyűjteni, még nem veszélyezteti az államhatalom működését. Sokkal nagyobb kérdés viszont, hogyan kerülhetett nyilvánosságra ez a hangfelvétel. Egy operatív akció mellékterméke ugyanúgy államtitok, mint a többi anyag. Azzal, hogy ez a hangfelvétel nyilvánosságra került, valaki bűncselekményt követett el, másrészt ez az anyag politikai eszközzé vált.
Mitől lenne ez politikai eszköz?
Két hete mindenki ezzel foglalkozik, miközben van egy nem túl nagy perspektívákkal rendelkező kisebbségi kormányunk. A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után az MDF másnapi választmányi ülésén Almássy Kornél visszalépett az elnökjelöltségtől, így a szeptember végi MDF-tisztújítás után nagy valószínűséggel Dávid Ibolya maradhat a párt elnöke. Az UD. Zrt.-ről közben már kezdettől azt kommunikálták, hogy az a Fidesz árnyéktitkosszolgálataként, egyfajta polipként működött.
Akkor azért nyomozott az NBH a cég ellen, mert úgy nézett ki, hogy a Fidesz alapított magának egy kis CIA-t?
Nem. A cég ellen eredetileg azért lépett fel a Nemzetbiztonsági Hivatal, mert az év elején állítólag azt vették észre, hogy valaki kémprogramot telepített az NBH rendszerébe, és megpróbált onnan titkos adatokat kilopni.
Ez elég gáz az NBH-ra nézve. Nem rúgták ki a rendszergazdát?
Valószínű, hogy a programot egy olyan ember telepítette, aki akkor még az NBH-nál dolgozott. Később felmerült, hogy az UD emaileket is feltört, de ezt egyetlen szolgáltató sem jelentette. Aztán a nemzetbiztonsági kabinet azt közölte, hogy megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó kormányzati szervek információs rendszerébe is. Ide az APEH, az okmányirodák, a VPOP és más hatóságok rendszerei csatlakoznak. Ha valaki ezek adatforgalmába bele tud kémkedni, mondjuk úgy, hogy egy központi szerveren magas szintű jogosultságot szerez, akkor nagyon fontos és értékes adatokhoz juthat hozzá.
És mit lépett erre az NBH?
Állítólag hónapokig úgy csináltak, mintha nem tudnák, hogy tudják ezt. Vagy úgy csináltak, mintha mást tudnának, mint amit tényleg tudnak. Tehát téves információkkal manipulálták a kémprogramot.
Na most ha én próbálnám meghackelni az NBH-t meg a kormányzati szervereket, gondolom, másnap hajnalban már csengetne az ajtómon két udvarias ember és aztán elbeszélgetnének velem egy kihallgatóhelyiségben. Ezt a céget akkor miért szívatták hamis adatokkal hónapokig. Miért nem csaptak le rá azonnal?
Ez egy jó kérdés. Állítólag közel egy évig figyelték őket, aztán az NBH két hete feljelentést tett, és a Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott náluk államtitoksértés, magántitoksértés gyanújával. 
Milyen politikusokról gyűjtöttek adatokat?
Csak a sajtóban kerengenek nevek: szóba került, hogy az UD gyűjtött adatokat Bajnai Gordonról, Veres Jánosról, Keller Lászlóról, meg akarta tudni, járt-e Moszkvában Laborcz Sándor, az NBH főigazgatója, de erről bizonyítékokat egyelőre nem mutatott be senki. Tóth Károly szocialista képviselő viszont a nemzetbiztonsági bizottság ülése után azt mondta: a cég tevékenysége nem politikusok megfigyelésére irányult, elsősorban gazdasági érdekeltségeket akart megszerezni.
És arra találtak bizonyítékot, hogy ez a cég a Fidesz titkosszolgálata?
Szilvásy György titkosszolgálati miniszter szerint a fideszből Demeter Ervin és Kövér László is többször beszélt telefonon az UD Zrt. vezetőivel. Ők ezt nem is tagadták, de azt mondták: miért ne beszélhettek volna egy biztonsági céggel, amelynek vezetőivel ráadásul személyes jó kapcsolatban vannak. Az érdekes az egészben az, hogy a nyomozás eredetileg nem emiatt indult. Az UD Zrt. vezetője is azt mondta: úgy tűnik, nem a feljelentésbe foglalt gyanú, hanem éppen az ügyfelei és kapcsolatai miatt figyelték meg a cégüket.
Mi akkor ez az egész katyvasz?
Az, hogy egy politikai párt terhelő információkat akar gyűjteni a riválisairól, csak a naivakat lepi meg. Az, hogy politikai célok elérésére törvénytelen módon is megpróbálnak adatokat gyűjteni, már sokkal aggasztóbb. Ugyanilyen aggasztó viszont az is, hogy a nemzetbiztonság védelmére hivatott szolgálat politikai játszmákban vesz részt vagy erre használják fel.

Köszönet Német Ferencnek, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökének, Földi László egykori hírszerzőnek, valamint Spirk József és Hanula Zsolt kollégámnak a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségéért.  • Vennék
  • Hírek