Natália
1 °C
7 °C

Az ügyészség felfüggesztette a nyomozást a megfigyelési ügyben

2008.09.26. 00:27
Az ügyészség felfüggesztette a nyomozást a megfigyelési ügyben, mert jogi aggályok merültek fel a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentéséhez mellékelt lehallgatási anyagok felhasználhatóságát illetően, írja pénteki számában a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy az UD Zrt. ügyében ideiglenesen minden nyomozati cselekményt leállítottak. Az információt kormányzati források is megerősítették, ám az ügyészség nem kívánta kommentálni az értesülést.

A felfüggesztés oka az, hogy a hangfelvételek nem felelnek meg a célhoz kötöttség elvének. Ez azt jelenti, hogy a hangfelvétel csak annak a bűncselekménynek a bizonyítására használható, amelynek a gyanújára hivatkozva a bírói vagy miniszteri engedélyt a lehallgatásra megkérték.

Ha a lehallgatók más bűncselekményre utaló információkat is rögzítenek, haladéktalanul be kell szerezniük az eredeti kérelemben meg nem nevezett bűncselekménnyel összefüggésben is a lehallgatási engedélyt. A felvételt bizonyítékként csak ezt követően használhatják fel. Az említett engedély hiányában a lehallgatási anyag a "menet közben" felfedezett jogsértés igazolására nem használható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?