Auguszta
-7 °C
0 °C

Megtartják a Postabankot

2000.10.31. 20:52
Minden eddig kiszivárogtatott információval ellentétben az állam nem válik meg a Postabanktól, hanem partnert keres a pénzintézet számára -született meg a döntés a keddi kormányülésen. A kabinet ezért felkéri az ÁPV Rt-t, hogy elsőként a partnerségről a mostanáig elsőszámú vevőként emlegetett OTP-vel tárgyaljon. Ugyancsak meglepő fordulatként a kormány száz százalékban privatizálná az Antenna Hungária Rt.-t, amelynek többségi tulajdonához mindezideig ragaszkodott. A kabinet keddi ülésén nem tárgyalta Torgyán József napokban sok port felvert villa-ügyét sem, mivel véleményük szerint ez nem a kormány, hanem a kisgazda elnök ,,saját ügye"
Minden előzetes kiszivárogtatással ellentétben, nagy meglepetésre a kormány úgy döntött, mégsem bocsátja áruba az eddig feltétlenül privatizálni kívánt Postabankot. Az indoklás szerint a kormány elégedett az állami bank menedzsmentjének tevékenységével, amelynek sikerült a honi pénzpiac ,,megbízható tényezőjévé" tenni a rosszhírű pénzintézetet.

A kormányszóvivő által csupán ,,Postabanki társkeresésnek" aposztrofált stratégia során olyan partnert kívánnak szerezni, amely egy bankcsoport részévé teszi a pénzintézetet, emeli a lakossági szolgáltatások színvonalát, növeli az állami részvények értékét. Az ideális ,,társ" emellett magyarországi székhelyű és képes a régió vezető pénzintézetévé válni.

Mindezen feltételek alapján a kormány felhatalmazza az ÁPV Rt.-t arra, hogy elsőként az eddig legesélyesebb vevőként emlegetett OTP-vel kezdjen tárgyalásokat. A két bank közti kapcsolat részleteiről a tárgyalásokon döntenek majd.

Járai Zsigmond pénzügyminiszter az ülésen egyébként a fenti döntéssel szemben a tender kiírása mellett foglalt állást.

Az OTP Bank Rt. alelnök vezérigazgató-helyettese kizárná a fúziót

Az OTP Banknak még meg kell ismernie a kormány álláspontját, hogy mit ért a Postabankkal kapcsolatban stratégiai partnerségen, így később dől el, hogy milyen formában bonyolítja le a legnagyobb magyarországi bank a Postabankkal kapcsolatos tranzakciót - mondta újságírók előtt Spéder Zoltán, az OTP Bank Rt. alelnök vezérigazgató-helyettese.

Spéder Zoltán a fúziót kizárná, mert az igen hosszadalmas és nehéz kettéválasztani a folyamatban a Postabankkal kapcsolatos múltbeli és jelenlegi kockázatokat.

A Postabank kapcsán azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy az OTP Bank esetleges üzletágakat, eszközöket vagy ügyfélkört vehetne át, erről azonban most nyilatkozni szerinte spekuláció.

Az alelnök vezérigazgató-helyettes elképzelhetőnek tartotta, hogy OTP-részvényekért cserébe az állam a tranzakció során átmenetileg tulajdonrészt szerez az OTP Bankban, de az állami tulajdon mértékét meg kellene előre határozni, illetve azt is előre tisztázni kellene, hogy a napi működés során az állam képviselője nem szól bele az OTP Bank életébe, ha egy ilyen megoldás születik.

Spéder Zoltán nyomatékosította: az OTP Bank nem ismer olyan tényezőt, amely alapján a Gazdasági Versenyhivatal elutasíthatná az akvizíciót.

A tranzakció során árról beszélni nagyon korai - húzta alá Spéder Zoltán, azonban azt is közölte, hogy az OTP Banknak már vannak befektetési bankoktól, jogi irodáktól, illetve könyvvizsgálóktól származó versenyképes ajánlatai, amelyek alapján a tranzakció előtt átvilágíthatja az OTP Bank a másik hitelintézetet.

A Torgyán villa nem a kabinet ügye

Az épülő Torgyán-villa
Nem kerültek szóba a kormányülésen a kisgazdapárt ügyei, illetve Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, kisgazda elnök családjának építkezései sem, mivel Borókai megfogalmazása szerint a kormánynak sem szerepe sem tennivalója nincsen az ügyben. Torgyán egyébként nem vett részt a keddi kormányülésen.

Várhatóan megválnak az Antenna Hungáriától

A másik meglepetést az Antenna Hungária privatizációjával kapcsolatos bejelentés keltette: a kormányülésen, az eddigi tervek szerint legfeljebb 49 százalékban eladni kívánt távközlési cég száz százalékos privatizációja is szóba került, ám ennek részleteiről szintén később döntenek. A kormány további szakmai pontosításokat tart szükségesnek a távközlésről és a frekvenciagazdálkodásról szóló törvény módosításánál is.

Szigorítják a kék-lámpa használatát

Nógrádi László
Jobb karja eltörött, felesége és a minisztériumi sofőr könnyebb sérüléseket szenvedett
Nógrádi László közlekedési miniszter hétvégi balesete kapcsán Borókai elmondta: a kormány mélyen együtt érez a baleset áldozatának és sérültjének hozzátartozóival, ám a baleset körülményeivel nem foglakozik a kabinet, mivel ez a jogszolgáltatók dolga. A kormányülésen ennek ellenére Orbán Viktor felkérte a belügyminisztert, hogy a kormány következő ülésére készítsen előterjesztést a megkülönböztető jelzés kiadásának és használatának szigorítása érdekében.

A kabinet kedden jóváhagyta a szociális és családügyi miniszter egyik előterjesztését, így a szociális foglalkoztatókban dolgozó közalkalmazottak a szociális terület más munkavállalóihoz hasonlóan részesülnek bérkiegészítésben. A döntés tizenöt önkormányzat 181 dolgozóját érinti, és húsz millió forinttal terheli meg a költségvetést.

A kormányülésen nem született döntés a szövetkezeti külső üzletrészekről, a kabinet megítélése szerint ugyanis e téren is további egyeztetésekre van szükség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!