Endre, Elek
16 °C
28 °C

Megújult MSZP honlap a kongresszus idejére

2000.11.13. 19:13
Kongresszust tart az MSZP két hét múlva, amit a párt új weblapján is közhírré tesz. A www.mszp.hu/kongresszus az első ilyen honlap Magyarországon, ami mindenképpen dicséretes a szocialisták részéről, még akkor is, ha a lépéssel a párt voltaképpen a kormánynak akar belendíteni egyet. A szoci honlap új mutációja webdizájn tekintetében megállja a helyét a rendszerváltó lengyel bányász-szakszervezeti kiáltványok többsége mellett, de ettől még érdekes lehet.
A párt ügyvezető alelnöke, Kiss Péter szerint az MSZP felismerte az internet jelentőségét, mely "alapja a társadalmi modernizációnak, az európai integrációnak, és a globalizációs folyamatokban való eredményes részvételünknek."

Az MSZP az internet pártjának tartja magát

MSZP-kongresszus
A november végi kongresszuson a korábbi várakozásoknak megfelelően a párt nem állít miniszterelnök-jelöltet, szimpla tisztújítás várható majd. Kovács László, az MSZP jelenlegi első embere az egyedüli jelölt a szocialista párt elnöki tisztére. Szili Katalin parlamenti alelnök - aki korábban szintén indult a posztért - a kongresszusi jelölőbizottság hétfői ülésén ugyanis jelezte: csak az elnökhelyettességért mérkőzik meg - adta hírül az MTI. A testület most tartja utolsó, a jelöltek meghallgatásával egybekötött szimpátiaszavazását, amely után kiderül, hogy kik szállnak versenybe az MSZP november végi kongresszusán megújítandó tisztségeiért. A jelöltlistára azok kerülhetnek fel, akik a bizottság legalább egyharmadának támogatását megkapják és vállalják a jelöltséget. A legutóbbi jelölőbizottsági ülés után az elnökhelyettesi funkcióért folyó versenyben Szili Katalin mellett Kiss Péter, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, valamint Nagy Sándor maradt állva.
Az új, kongresszusi honlap elindításának apropóján hétfőn délelőtt tartott sajtórendezvényen az Index érdeklődésére Kiss Péter elmondta, hogy az MSZP nem ért egyet semmiféle internet-szabályozási törekvéssel. A párt hivatalos álláspontja szerint ugyanis a net a mai Magyarországon a sajtószabadság szinonimája lett.

Kiss Péter hozzátette: a jelenlegi kormány nagy hibát követ el, amikor nem súlyának és jövőbeni szerepének megfelelően kezeli az új médiumot, komoly hátrányba hozva ezzel a magyar internetes gazdaságot és kommunikációt. Az alelnök szerint kormányzati források mobilizálásával kellene támogatni a családok számítógéphez jutását.

,,Ízlés dolga, hogy ki mit néz a hálón"

Kiss az Indexnek kifejtette, hogy szerinte ízlés dolga, hogy ki mit néz a hálón, a felülről jövő internet-szabályozás mindenképpen elfogadhatatlan. A politikus úgy gondolja, hogy az ORTT elnökasszonya elhíresült nyilatkozataiban bizonyságot adott arról, hogy nem érti, és nem értékeli az internet jelentőségét az ezredforduló társadalmában.

Az új oldal

A szocialisták álláspontja elsősorban az Orbán-kormány minősíthetetlen internet-politikáját hivatott ellenpontozni. Az új weboldal ennek megfelelően finoman fogalmazva funkcionalista ihletettségű lett, de azért interaktív, és megtudhatjuk belőle, hogy az MSZP-nek fontos az internetes megjelenés.

A kongresszus idején lesz webkamerás közvetítés, élő üzenőfal, ahol a látogató véleményezheti a fejleményeket, van korrekt kereső és linkgyűjtemény, meg szavazógép, sőt a szocialisták fotógalériát is elhelyeztek a lapon, ahol vannak fényképek számítógépező szocikról, van Kovács László virággal, ami kell, minden.