Auguszta
-4 °C
2 °C

Medgyessy 'hallgatólagosan megbékélt' Gyurcsánnyal

2005.06.04. 10:50
Nemmel szavazott az ügynöktörvényre Medgyessy Péter volt kormányfő, aki szerint az elnökválasztást megelőző koalíciós mizéria senkinek sem jó, derült ki egy interjúból. Mint mondta, Gyurcsánnyal hallgatólagosan megbékéltek, a sebeket nem a jelenlegi miniszterelnök ejtette.

Medgyessy Péter volt miniszterelnök, ha teheti, mindig beszámol üzleti tárgyalásairól a jelenlegi kormányfőnek, derült ki többek közt a Népszabadság szombaton közölt Medgyessy-interjújából. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott, "hallgatólagosan megbékéltek" Gyurcsánnyal, a "körülményekhez képest" rendeződött a viszonyuk.

Hozzátette: "A sebeket nem Gyurcsány ejtette. A kétségkívül meglévő sebek nyalogatásának nincs értelme. A mostani éles helyzetben pedig végképp nem szeretnék politikai sebeket osztogatni a saját oldalamnak."

Az SZDSZ felszínen képviselt értékeivel egyetért

Az elnökválasztás előtti feszült helyzetről szólva Medgyessy úgy fogalmazott, a német "szabad demokratáknak kettős vegyértékeik vannak, a másik oldallal is képesek koalícióra lépni", és a volt kormányfő szerint ehhez hasonlít a magyar helyzet is. Mint mondta, ugyanakkor egyetért az elvvel, amit az SZDSZ "a felszínen képvisel", tehát hogy a feladathoz kell megtalálni a megfelelő embert.

A mostani helyzet Medgyessy szerint egyik koalíciós pártnak sem jó, mert a tehetetlenség benyomását kelti, így az ember nem tehet mást, megbízik Gyurcsányban, aki azt ígérte, megoldják a jövő héten esedékes államfőválasztással kapcsolatos problémákat.

Come back, Medgyessy!: diákcsíny

"Ők nyilvánvalóan Orbán Viktort szeretnék miniszterelnökként látni, nem engem" - mondta a volt kormányfő a Fidelitas néhány héttel ezelőtti akciójáról, amikor a plenáris ülésen a Fidesz-frakcióból "Come back, Medgyessy!" feliratú táblát mutattak fel. "Úgy fogtam fel, mint egy gyereknapi diákcsínyt. Jóarcú, szimpatikus fiatalemberek voltak" - tette hozzá.

Az ügynöktörvény javaslatára és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosításra Medgyessy nemmel szavazott, mivel szerinte az nem balanszíroz megfelelően a múlt megismerésére való törekvés és a nemzetbiztonsági szempontok között.

Száz lépés: a kevesebb több lett volna

A Gyurcsány-kormány Száz lépés programjáról a volt miniszterelnök azt mondta, a családtámogatási rendszer átalakításával egyetért, de a borravalók adókörbe vonása és a tőkejövedelmek egészségügyi hozzájárulással való megterhelése szerinte már nem eléggé átgondolt ötlet. Hozzátette, a Száz lépés programja sok szempontból egybevág az ő választási nyertes programjával, de a "kevesebb talán több lett volna".

A volt kormányfő nem keres politikai szerepet, de szívesen részt venne egy olyan munkacsoportban, mely a baloldali értékeket fekteti le és juttatja érvényre. "Egy jobb baloldalhoz szeretnék tartozni" - fogalmazott.