Emőke
-4 °C
9 °C

Medgyessy Péter San Franciscóban

2004.06.20. 10:42
A miniszterelnök a Csendes-óceán partján kezdődő látogatását az Atlanti-óceán partján folytatva kedden találkozik a washingtoni Fehér Házban George Bush amerikai elnökkel.
Medgyessy Péter miniszterelnök közép-európai idő szerint vasárnapra virradó éjszaka ötnapos egyesült államokbeli látogatásának első állomására, San Franciscóba érkezett.

Szoftvergyártóknál házal

Megyessy Péter miniszterelnöksége óta másodszor tesz hivatalos látogatást az Egyesült Államokban, s első ízben azóta, hogy Magyarország az Európai Unió tagja lett. A 2002. novemberi vizittel szemben most a látogatás kiemelt célkitűzése a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok előmozdítása, az amerikai befektetői érdeklődés felkeltése Magyarország iránt. A kormányfőt magyar üzletemberek is elkísérik.

Medgyessy Péter vasárnap és hétfőn Kaliforniában Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező két óriáscégnél, a szoftvergyártó Oracle és a félvezetőket előállító Solectron csúcstechnológiai konszernnél tesz látogatást. Szerdán Washingtonban az IBM-nek az elektronikus kormányzás vívmányait bemutató központját tekinti meg, a főváros melletti virginiai HTEC-Magyar Technológiai Központban pedig Magyarország iránt érdeklődő amerikai üzletemberekkel találkozik.

Látogatés a Fehár Házban

A magyar kormányfő keddi washingtoni tárgyalásain a külpolitika veszi át a főszerepet. A félórás fehér házi találkozón az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint vendéglátójával számos kulcsfontosságú kérdést fog megvitatni, köztük a terrorizmus elleni harcot, a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, az Egyesült Államok és az Európai Unió írországi, valamint a NATO törökországi csúcstalálkozójával kapcsolatos kérdéseket. Az iraki kérdésnek szomorú időszerűséget ad az is, hogy csütörtökön robbantásos támadásban életét vesztette Irakban az első magyar katona. A Fehér Ház közleménye Magyarországot az Egyesült Államok közeli barátjának és szövetségesének nevezte, amely értékes segítője az iraki béke és demokrácia megteremtésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseknek.

A magyar miniszterelnök a fehér házi találkozó előtt együtt ebédel Colin Powell külügyminiszterrel. A nap folyamán találkozik Washingtonban Tommy Thomson egészségügyi miniszterrel, valamint Joseph Bidennel, a szenátus külügyi bizottsága rangidős demokrata párti tagjával is.

A magyar kormányfő New York városában találkozik George Patakival, New York állam magyar származású kormányzójával, a világszervezet székházában megbeszélést folytat Kofi Annan ENSZ-főtitkárral, a magyar főkonzulátuson pedig találkozik Elie Wiesel Nobel-békedíjas íróval, majd az ugyancsak Nobel-békedíjas Henry Kissinger volt külügyminiszterrel, akiknek magas állami kitüntetést ad át.