Valér
2 °C
8 °C

A Fidesz a nagy súlyú döntések felfüggesztését kéri

2004.08.19. 17:14
A Fidesz szerint csak ügyvezető kormánya van az országnak, ezért az ellenzéki párt felszólította a kabinetet, hogy ne hozzon az ország életét alapvetően befolyásoló döntéseket. Rogán Antal szerint nemcsak a miniszterelnök, hanem kormány is megbukott. Dávid Ibolya MDF-elnök szerint "egy gyengekezű, bizonytalan miniszterelnök" harcol az SZDSZ-szel, amely pedig egy "kétes" értékű minisztert nem enged kitenni a kormányból.
Minkét ellenzéki párt a kormány bukásának értékelte Medgyessy Péter bejelentését, amelyben lemondását helyezte kilátásba, ha az SZDSZ nem hajlandó "bizalommal" elfogadni a szabad demokrata Csillag István gazdasági miniszter felmentését.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség álláspontja szerint csütörtökön nemcsak Medgyessy Péter miniszterelnök bukott meg, hanem a kormány, illetve a kormányprogram is, amelytől az európai parlamenti választáson vonták meg a választók a bizalmat - közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján. Jelenleg csak ügyvezető kormány van - mondta az ellenzéki politikus. Felszólította a kormányt, hogy függessze fel a privatizációt, tartsa állami kézben a kórházakat, segítse az agráriumot, a családi gazdaságokat, tegyen az áremelkedések ellen és ne hozzon az ország életét megváltoztató döntéseket. Rogán Antal nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy pártja vár-e előrehozott választásokat, csak annyit közölt: "amíg a koalíciós pártoknak van parlamenti többségük, addig ők döntenek a kormány, a parlament és bizonyos értelemben az ország jövőjéről".

Dávid Ibolya színjátéknak és felelőtlenségnek nevezte, hogy egy "kétes hátterű miniszter" személye miatt robban ki kormányválság, miközben az ország nehéz helyzetben van. "Nincs az országnak jövőképe, nincs a kormánynak gazdaságirányítási koncepciója. Ilyen nehézségek közepette nem egy lényegi kérdésen robban ki a kormányválság, hanem azon, hogy egy ember megy, vagy egy ember marad a kormányban" - mondta MDF elnöke egy televíziós műsorban. Dávid Csillagról azt állította, hogy "érintett" az autópálya-építésekben, "felelőssége nyomon követhető, hogy a Nemzeti Autópálya Rt.-nél, és egyáltalán az autópálya-építések körül hány tízmilliárd forint tűnt el, és azt még nem tudjuk, hogy hova vándoroltak ezek a pénzek". "Egy ilyen miniszter menesztése, vagy maradása okoz kormányválságot ma Magyarországon ez egy színjáték, és ez egy felelőtlen dolog ebben a formában" - fűzte hozzá az MDF elnöke, aki szerint: az MSZP és az SZDSZ kormányzati felelőssége közös. "Azt látom, hogy egy gyengekezű, bizonytalan miniszterelnök és egy kétes hátterű miniszter személyéhez ragaszkodó SZDSZ" vívja a harcát, "nem tudjuk, milyen kimenetellel" - mondta az MDF-es politikus.