Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

60-65 körzetet vihet a Fidesz a második fordulóban

2006.04.10. 07:59
Az Index becslései és az első fordulós eredmények alapján a 110 még nyitott választókörzetben a második fordulóban 50-ben MSZP-győzelemre van nagyobb esély, a Fidesz 54 helyen áll jobban, hat körzet teljesen kiszámíthatatlan. A Fidesznek húsz helyen még fordítania kellene ahhoz, hogy esélye legyen arra, hogy az MDF-el együtt többsége legyen a parlamentben. Míg a kormányoldalon szinte természetesnek tűnik az összefogás, a Fidesz-MDF együttműködés egyelőre kérdéses: a fórum néhány fővel növelheti frakcióját, visszalépések nélkül a Fidesznek esélye sincs a győzelemre.

Az első fordulóban a 176 egyéni mandátumból 66 talált gazdára, 38-at szereztek szocialista vagy közös MSZP-SZDSZ-jelöltek, 28-at a Fidesz-KDNP jelöltjei. A második fordulóban így 110 egyéni választókerületben kell szavazni, ebből az első fordulóban 61 helyen MSZP-s vagy közös kormánypárti, 48 helyen fideszes, míg egy helyen független jelölt áll az élen. A második fordulóban Orbán Viktor szerint a Fidesz-KDNP-nek 75 egyéni mandátumot kellene szereznie a győzelemhez – az első adatok szerint erre igencsak kevés esélye van.

(Az országgyűlési választások második fordulója akkor érvényes, ha az adott választókerületben a választópolgárok legalább negyede leadja szavazatát. Az egyéni mandátumot az a képviselőjelölt nyeri el, aki a legtöbb szavazatot kapja, tehát nem számít, hogy egy szavazat vagy tízezer szavazat különbséggel nyer valaki.)

Második forduló: 50-60 Fidesz-befutót várunk

Az Index becslései és az első fordulós eredmények alapján 50 körzetben is kedvezőbb helyzetben várja a második fordulót, így – bár a négy évvel ezelőttihez hasonlóan sok helyen fordíthat a második fordulóra a Fidesz – 60-65 mandátumnál többet valószínűleg nem szerezhet az egyéni kerületekben. A harmadik helyet ugyanis 92 körzetben az SZDSZ jelöltje szerezte meg, és csak 70 helyen lett harmadik MDF-es politikus (ebben a már végeredménnyel zárt körzetek adatai is benne vannak). Márpedig az előzetes felmérések szerint az SZDSZ-szavazók körében sokkal nagyobb az MSZP-t támogatók aránya, mint az MDF-esek között a Fidesz-szavazóké, vagyis ezek a másodlagos pártpreferencia adatok az MSZP viszonylagosan jó második fordulós szereplését vetítik előre.

Ráadásul az szinte biztos, hogy az SZDSZ és az MSZP minden körzetben megállapodik a visszalépésekről, viszont kérdéses, az MDF és a Fidesz-KDNP között lesz-e hasonló alku (ráadásul négy körzetben a MIÉP-Jobbik jelöltje lett a harmadik). Ha nem sikerül megállapodni, számos körzet ezen bukhat el: az MDF-nek több körzetben is vannak országosan ismert, vagy helyben közkedvelt, tíz százalék felett teljesítő jelöltjei, köztük a pártelnök Dávid Ibolya és a frakcióvezető Herényi Károly, akik ha önállóan talpon maradnak, mandátumra nem, de első fordulós eredményük ismétlésére bizton számíthatnak.

A szoros választókerületek sem jelentenek súlyponteltolódás egyik vagy másik párt javára. A 14 legszorosabb eredményből ugyan 9 helyen vezet az MSZP vagy MSZP-SZDSZ jelöltje, és csak öt körzetben a Fidesz-KDNP-é, ám a 9-ből négy helyen az SZDSZ-jelöltje a harmadik, ami elég lehet a kormányoldalnak a mandátum megszerzésére.

Egyfelől igaz, hogy a Fidesznek, ahogy Orbán Viktor mondta, "csak meg kell ismételnie a 2002-es második fordulós eredményt", a 75 körzet megszerzése most arányaiban nagyobb feladot jelent: négy évvel ezelőtt ugyanis 131 körzet sorsa maradt a második fordulóra, és ebből sikerült 75-öt megszerezniük, most viszont csak 110 választókerület maradt, és a párt pozíciói is gyengébbnek tűnnek, mint négy éve. A legkiélezettebb területek közé Pest és Szabolcs megye tartozik, ahol egyaránt nagy a bizonytalan, bármelyik irányba fordítható választókörzetek száma. Több olyan megye is akad ugyanakkor, ilyen például Nógrád, ahol ugyan egyetlen mandátum sem dőlt el az első fordulóban, az eredmények alapján azonban szinte biztosra vehető minden befutó.
(Bővebben itt olvashat arról, milyen esélyei vannak a Fidesznek azokban a körzetekben, ahol 2002-ben forítani tudott.)

A becsléseknél a várható visszalépések, így további SZDSZ- és MDF-befutók ellenére minden szavazatot a Fidesz, illetve az MSZP számára írtunk jóvá.  • Vennék
  • Hírek