Mihály
12 °C
21 °C

Szigetmonostor népszavazással követelné autós hídját

2008.10.28. 15:40
Szigetmonostor lemondott a hídlejáróról, de helyette egy autóshíd megépülését várta, mielőtt átadják a Megyeri hidat. Az átadás szeptemberben megtörtént, de az autós híd még nem épült meg. A kormány egy kompenzációs csomag keretében egy olcsóbb gyalogos hidat építene. A település lakói népszavazástól várják az ügy megoldását.

A Szentendrei szigeten fekvő falu annak fejében mondott le a hídlejáróról, ha helyette egy kis autóshíd épül a Dunán a szigetlakók közlekedésének megkönnyítésére. Jelenleg ugyanis az ott élő több ezer ember komppal vagy nagy kerülővel, a tahi Tildy hídon át juthat el a fővárosba és Szentendrére, közölte Nádas Zsolt, a Horányért Egyesület vezetője.

Az egyesület helyi népszavazást kezdeményez a Pest megyei Szigetmonostoron. Az ígért kis híd máig sem készült el, helyette a kormány egy kompenzációs csomag keretében a falu túlsó fele és a Szentendre északi részén álló Határ csárda között építtetne egy olcsóbb, másfél milliárd forintból megvalósuló gyalogos hidat - tette hozzá az aláírást gyűjtő egyesület elnöke. Ez a megoldás a népszavazás kezdeményezői szerint nem oldaná meg a község lakóinak közlekedési gondjait. Az aláírásgyűjtéssel azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a tárcával folytatott egyeztető tárgyalásokon az eredeti terv mellett álljon ki.

A Szentendrei-szigeten fekvő Szigetmonostor követelte a községet Szentendrével összekötő, a Megyeri híd építési engedélyében szereplő kis híd megépítését, ám még annak helyszínét sem tudták véglegesíteni. Budakalász pedig bejelentette, hogy hétpontos követeléscsomagot fogalmaz meg a települési közutak és lakosok védelmében, mert a 2004-ben megígért útfejlesztésből nem lett semmi.

A település választásra jogosult lakói közül közel negyven százalékos volt az aláírók aránya. A törvény szerint ha a választásra jogosultak tíz százaléka támogatja a helyi népszavazás kiírását, akkor azt kötelező megtartani, közölte Nádas Zsolt. A jegyzőnek kedden adták át ellenőrzésre a több mint ötszáz támogató aláírást.