Géza
-12 °C
-4 °C

Nem tudni, ki fenyegette Medgyessyt

2004.02.03. 15:22
Mivel a tettes ismeretlen, az ügyben illetékes bíró néhány napon belül feltehetőleg megszünteti a Medgyessy Pétert életveszélyesen megfenyegető levél miatt indított szabálysértési eljárást.
"Budapest Polgári Körök" aláírással kapott januárban fenyegető levelet a miniszterelnök, amely "azt tartalmazza, hogy Medgyessy Péter Magyarország uniós csatlakozása idején már nem lesz a köztársaság miniszterelnöke". A levél tartalmát életveszélyes fenyegetésnek minősítették, a Köztársasági Őrezred pszichológus, írásszakértő és grafológus bevonásával vizsgálta a postai úton érkezett küldeményt.

A Köztársasági Őrezred elsősorban a levélíró kilétét próbálta megállapítani, ám az intézkedések részletei biztonsági okokból titkosak. Az őrezred vizsgálata után a Budapesti Rendőr-főkapitányság vette át az ügyet, ahonnan az - Lendvai Ildikóéval együtt - a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz került.

A tettes ismeretlen

A PKKB sajtótitkárságától az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy az eljárás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik, az ügyben illetékes bíró néhány napon belül dönt a vádlott nélküli szabálysértés ügyében. A döntésről akkor adhatnak bővebb felvilágosítást, miután a feljelentők - azaz Medgyessy és Lendvai - kézhez kapták a bíróság határozatát.

A PKKB Szabálysértési Csoportjának vezetője az Index érdeklődésére elmondta, hogy az ilyen jellegű ügyekben rendszerint megszüntetik a további eljárást, a bíróság lezárja az esetet. Ha két éven belül mégis új adat merülne fel a fenyegető személyét illetően, akkor elrendelhető az eljárás folytatása, két év múlva azonban elévül az ügy - tette hozzá Fekecs Beáta.

Az osztályvezető álláspontja szerint a Büntető Törvénykönyv módosítására lenne szükség, hogy a hasonló fenyegetéseket megfelelő súllyal kezelhesse a bíróság. Példaként az osztrák törvényt említette Fekecs, kiemelve, hogy a szomszédos országban bűncselekményi kategóriába esik a veszélyes fenyegetés, a halállal való fenyegetés pedig minősített bűntettnek számít.