Aliz
6 °C
14 °C

Gyurcsány kirúgta Medgyessyt

2008.04.30. 21:26
Míg januárban még közleményben méltatták Medgyessy Péter utazó nagyköveti tevékenységét, négy hónappal később Gyurcsány Ferenc azt kérte az államfőtől, mentse fel az ex-kormányfőt pozíciójából. Érdemi indoklás nincs, így csak gyanítható, hogy Gyurcsány besokallt elődje mind keményebb bírálataitól.

Gyurcsány Ferenc megköszönte Medgyessy Péternek, hogy utazó nagykövetként öregbítette Magyarország hírnevét, majd útilaput kötött a talpára. Magyarán kezdeményezte, hogy a köztársasági elnök vonja vissza az ex-kormányfő utazó nagyköveti megbízatását. (Megjegyzendő, ez puszta formalitás, hisz névleg a kormányfő minisztereit is az államfő nevezi ki és váltja le, ilyen kérdésekben mégis mindig a végrehajtó hatalom fejének akarata a mérvadó.)

Hogy miért kellett épp most menni (és nem külföldre) Medgyessynek, arról, hivatalos indoklás hiányában csak találgatni lehet, ugyanis Daróczi Dávid kormányszóvivő egyetlen mondatfoszlánnyal sem kívánta kommentálni az ötsoros elbocsátó közleményt. A legvalószínűbb az, hogy Medgyessy mind gyakoribb, mind élesebb kritikái kiverték a biztosítékot.

Csak egy példa: miközben dúlt a koalíciós szakadási válság, Medgyessy arról beszélt, hogy Gyurcsánynak már az őszödi beszéd kiszivárgása után le kellett volna mondania, most pedig már végképp. Sőt, a miniszterelnök-előd még csavart is egyet gondolatmenetén, és kijelentette, hogy utódjának igazából nem is a kormányválság miatt kellene menni, hanem még a népszavazás előtt fel kellett volna állni. (Az áthallás meglehetősen egyértelmű, Gyurcsánynak reformpolitikája miatt kellett volna távozni, hisz ahogy Medgyessy korábban fogalmazott, az embereket nem lehet akaratuk ellenére boldoggá tenni.)

Mindenestre a kritikán kívül mással nehezen magyarázható, hogy Medgyessytől elvették stallumát. Amikor ugyanis az ellenzék azzal vádolta meg, hogy az állam pénzét szórva utazgat csak szerte a világban, a kormányszóvivői iroda méltató közleményben állt ki mellette. A januári szöveg úgy fogalmaz, hogy Medgyessy Péter volt miniszterelnök, utazó nagykövet utazásai irányainak meghatározásakor a Magyar Kormány külpolitikai és gazdaságdiplomáciai prioritásait, a miniszterelnök külön felkéréseit és személyes ismeretségből fakadó, Magyarország számára hasznos, már élő meghívásokat vett figyelembe.

Medgyessy egyébként tavaly összesen 11-szer látogatott külföldre, összesen 12 millió forintért. Többek között Szónokolt Indiában és Vietnámban, a Magyar Köztársaság kormánya képviseletében, a miniszterelnök felkérésére utazott Borisz Jelcin elnök moszkvai temetésére, Tiranában pedig a Balkán jövőjéről beszélt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?