Ödön
2 °C
11 °C

Szilvásy György

2006.06.02. 10:03

Közgazdász, 1958-ban született Budapesten. Politika iránti érdeklődése már a rendszerváltás előtt megmutatkozik, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársaként az egyetem KISZ-titkárává választják. 1989-ben a KISZ Központi Bizottságának szóvivője. Az országos politikába is ebben az évben kerül, amikor Pozsgay Imre kormányfőtanácsadói címet kapott. Az MDF győzelmet hozó első szabad választás után mégis el tud helyezkedni a Miniszterelnöki Hivatalban, ahol helyettes államtitkári pozíciót kap. A Horn-kormány alatt igazol át a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumba közigazgatási államtitkárnak, majd az Orbán-kormány megalakulása után az Altus Rt.-nek az igazgatója, majd a Perfekt Rt. vezérigazgatója. A politikába 2002-ben tér vissza, az előző ciklusban több minisztériumot is megjárt közigazgatási államtitkárként, végül a miniszterelnök kabinetfőnöke lett.

Legfőbb kihívások

  • Új struktúrát kell kialakítania a Miniszterelnöki Hivatalban, ahol jelenleg tizenegy politikai államtitkár és öt helyettes államtitkár dolgozik. A hivatal, lecsupaszítása után, a kormány döntéseinek előkészítésében venne aktívan részt.

Esélyek, buktatók

Szilvásy nem tagja az MSZP-nek, a párt országos listájáról mégis mandátumhoz jutott (erről, várható miniszteri megbízatása miatt) lemondott. A nem különösebben erős pártkötelékei ellenére addig nincs félnivalója, amíg a szocialistáknál Gyurcsányt tartják a győzelem zálogának.

Kinek az embere?

Szilvásy György a miniszterelnök bizalmi embere. Pályafutásuk négyszer haladt párhuzamos pályán. Először a KISZ-ben, 1998-ban egy Gyurcsány-cégben, 2002-ben a sportminisztériumban, tavaly a Miniszterelnöki Hivatalban.

Ő mondta

"Ami Gyurcsány Ferenchez való viszonyomat illeti, az bonyolultabb annál, mint amit az ellenzék feltételez. Hadd tegyem hozzá: a közigazgatási államtitkárság szerintem a szakma csúcsa, a Belügyminisztérium pedig a közigazgatás központja. A miniszter politikus, én viszont nem szeretnék ismét az lenni (...) Például mert nem akarok avatni, politikai tárgyalásokra járni, nagygyűléseket tartani. Csináltam eleget a nyolcvanas években." (HVG Portré, 2004/46.)

"Az egész pártvagyon értékesítése hozzám tartozott. És nem tízmilliós ingatlanok..." (Az Antall-kormányban betöltött szerepéről; HVG Portré, 2004/46.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?