Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Harminc százalékos leépítés a MeH-ben

2003.07.25. 14:52
A Miniszterelnöki Hivatal mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kell jelentős létszámcsökkenésre számítani. A kormányhatározat nyertese a Külügyminisztérium és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, ahol felvehetnek még embereket.
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) engedélyezett köztisztviselői és munkavállalói létszámának legalább 30 százalékos csökkentésére kell előterjesztést készítenie a hivatalt vezető miniszternek szeptember 30-ig a kormány határozata értelmében. A kormány hivatalos lapjának a Határozatok Tárának legújabb számában megjelent kormány határozat alapján e létszámcsökkentés a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala, a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal és az Esélyegyenlőségi Hivatal önálló költségvetési szervként történő létrehozásához kapcsolódik.

A határozat rendelkezik a minisztériumokban dolgozó köztisztviselők és munkavállalók összlétszámáról is, ami 207 fővel, 8.950-re nő a múlt év augusztusi kormányhatározatban foglaltakhoz képest. A Miniszterelnöki Hivatal létszáma 46 fővel 826-ra emelkedett a most elfogadott határozatban, s ez csökken majd 30 százalékkal. Az idei határozat vesztese a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, ahol a létszámot 239 emberrel csökkenteni kell 745 főre. Ezzel szemben a Külügyminisztérium létszáma 174 fővel emelkedett 2.053-ra, míg a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál 66 fős létszámkeret növekedést értek el, így az összlétszám a GM-nél 681 fő lehet, vagyis érkezhetnek még új munkatársak.

Több, mint tíz százalékkal, 43 fővel 293-ra gyarapodott a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának létszáma és 35 fővel 258-ra nőtt a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban engedélyezett álláshelyek száma. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium létszáma 21 fővel 610 emberre, az Igazságügyi Minisztériumé 17 fővel 384 főre növekedett. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 213 fős új kerete 13 fővel haladja meg a tavaly augusztusit, míg az Oktatási Minisztériumnál 17 fővel 570 emberre emelkedett a foglalkoztatottak létszáma.