Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Egymilliárdos csalásra bukkant a MeH

2002.09.10. 08:04
A Miniszterelnöki Hivatal előző vezetése a választások első fordulójakor pályáztatás nélkül, előre fizetett egymilliárd forintot a Magyar Építőipar Kht.-nek informatikai fejlesztésre, azonban a programból semmi sem valósult meg. A kancellária ismeretlen tettes ellen hanyag és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett.
Informatikai fejlesztésre egymilliárd forint támogatást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól a Magyar Építőipar Kht., amelynek más cégek mellett az autópálya-építő Vegyépszer-Betonút páros is a tagja. A fejlesztési célokból eddig semmi nem valósult meg - értesült a Népszabadság. Az ügyben hanyag és hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a kancelláriaminisztérium.

Ismerős cégek
Az 54 millió forint törzstőkéjű Magyar Építőipar Kht.-t tavaly novemberben hozta létre a magyar építőipari vállalkozások színe-java. A tagok között találjuk az Orbán-kormány autópálya-építési programját megvalósító konzorcium két tagját, a Betonút Szolgáltató és Építő Rt.-t és a Vegyépszer Rt.-t, valamint a Könnyűszerkezet-építő és Szolgáltató Kft.-t, a Magyar Építő Rt.-t, a Középület-építő Rt.-t, illetve a Zalai Általános Építési Vállalkozó Rt.-t is. A kht. legfőbb feladatául szabták meg az építőipari vállalkozások felkészítését az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

Forrás: Népszabadság

Pályáztatás nélkül, előre fizetett a MeH

A választások első fordulójával nagyjából egy időben a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Informatikai Kormánybiztossága pályázat kiírása nélkül egymilliárd forintot utalt át a Magyar Építőipar Kht.-nek. A pénzből a kht. tagjai és gazdasági partnerei egy úgynevezett klaszter - azonos profilú vagy termelési célú vállalkozások laza szövetsége - létrehozásához szükséges informatikai fejlesztéseket valósítottak volna meg. A programból azonban gyakorlatilag semmi sem valósult meg.

A MeH és a Magyar Építőipar Kht. megállapodása szerint az egymilliárd forintot a bevett gyakorlattól eltérően nem utólag, hanem még a fejlesztések elkezdése előtt kifizették.

"Fennáll a rendkívüli méltánylás feltétele"

A támogatást annak ellenére utalták át, hogy a kancellária pénzügyekért felelős helyettes államtitkára felhívta Sík Zoltán informatikai kormánybiztos figyelmétarra, hogy az egyösszegű kifizetés csak rendkívüli méltánylást érdemlő esetben, írásbeli indoklás alapján lehetséges. A feljegyzés szerint a Magyar Építőipar Kht.-vel kötött megállapodásban rögzített feladatok ütemezése sem indokolja az egyösszegű kifizetést. Az észrevételekre reagálva a kancelláriaminiszter kabinetfőnöke - Stumpf István miniszterre hivatkozva - írásbeli indoklás nélkül csak annyit válaszolt: fennáll a rendkívüli méltánylás feltétele.

Indokolatlan támogatás, indokolt feljelentés

A MeH és a Magyar Építőipar Kht. közötti megállapodás értelmében az egymilliárd forintos támogatásból indított program egyik fő célja a www.magyarepitoipar.hu honlap készítése és beindítása lenne, ám az oldal a mai napig sem működik, sőt a kht. még a domainnevet sem regisztráltatta - értesült a napilap. A projekt tervezete ugyancsak fontos feladatként jelöli meg integrált dokumentumkezelés címén a tagok közötti email, fax és egyéb adatátvitel lehetőségeinek kialakítását, jóllehet a kedvezményezett nagy építőipari társaságok már a megállapodás megkötése előtt rendelkeztek saját honlappal, internetkapcsolattal és faxszal is. Mivel közpénzek folytak el olyan célokra, amelyek részben nem valósultak meg, részben indokolatlannak tűnnek, az ügyben a Miniszterelnöki Hivatal feljelentése szerint felmerül a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúja.

Bacsárszki Pál, a kht. ügyvezetője az ügyben nem kívánt nyilatkozni a napilapnak, annyit azért megjegyzett, minden törvényes eljárás keretében történt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?