István, Vajk
19 °C
33 °C

Egymilliárdos csalásra bukkant a MeH

2002.09.10. 08:04
A Miniszterelnöki Hivatal előző vezetése a választások első fordulójakor pályáztatás nélkül, előre fizetett egymilliárd forintot a Magyar Építőipar Kht.-nek informatikai fejlesztésre, azonban a programból semmi sem valósult meg. A kancellária ismeretlen tettes ellen hanyag és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett.
Informatikai fejlesztésre egymilliárd forint támogatást kapott a Miniszterelnöki Hivataltól a Magyar Építőipar Kht., amelynek más cégek mellett az autópálya-építő Vegyépszer-Betonút páros is a tagja. A fejlesztési célokból eddig semmi nem valósult meg - értesült a Népszabadság. Az ügyben hanyag és hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a kancelláriaminisztérium.

Ismerős cégek
Az 54 millió forint törzstőkéjű Magyar Építőipar Kht.-t tavaly novemberben hozta létre a magyar építőipari vállalkozások színe-java. A tagok között találjuk az Orbán-kormány autópálya-építési programját megvalósító konzorcium két tagját, a Betonút Szolgáltató és Építő Rt.-t és a Vegyépszer Rt.-t, valamint a Könnyűszerkezet-építő és Szolgáltató Kft.-t, a Magyar Építő Rt.-t, a Középület-építő Rt.-t, illetve a Zalai Általános Építési Vállalkozó Rt.-t is. A kht. legfőbb feladatául szabták meg az építőipari vállalkozások felkészítését az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

Forrás: Népszabadság

Pályáztatás nélkül, előre fizetett a MeH

A választások első fordulójával nagyjából egy időben a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Informatikai Kormánybiztossága pályázat kiírása nélkül egymilliárd forintot utalt át a Magyar Építőipar Kht.-nek. A pénzből a kht. tagjai és gazdasági partnerei egy úgynevezett klaszter - azonos profilú vagy termelési célú vállalkozások laza szövetsége - létrehozásához szükséges informatikai fejlesztéseket valósítottak volna meg. A programból azonban gyakorlatilag semmi sem valósult meg.

A MeH és a Magyar Építőipar Kht. megállapodása szerint az egymilliárd forintot a bevett gyakorlattól eltérően nem utólag, hanem még a fejlesztések elkezdése előtt kifizették.

"Fennáll a rendkívüli méltánylás feltétele"

A támogatást annak ellenére utalták át, hogy a kancellária pénzügyekért felelős helyettes államtitkára felhívta Sík Zoltán informatikai kormánybiztos figyelmétarra, hogy az egyösszegű kifizetés csak rendkívüli méltánylást érdemlő esetben, írásbeli indoklás alapján lehetséges. A feljegyzés szerint a Magyar Építőipar Kht.-vel kötött megállapodásban rögzített feladatok ütemezése sem indokolja az egyösszegű kifizetést. Az észrevételekre reagálva a kancelláriaminiszter kabinetfőnöke - Stumpf István miniszterre hivatkozva - írásbeli indoklás nélkül csak annyit válaszolt: fennáll a rendkívüli méltánylás feltétele.

Indokolatlan támogatás, indokolt feljelentés

A MeH és a Magyar Építőipar Kht. közötti megállapodás értelmében az egymilliárd forintos támogatásból indított program egyik fő célja a www.magyarepitoipar.hu honlap készítése és beindítása lenne, ám az oldal a mai napig sem működik, sőt a kht. még a domainnevet sem regisztráltatta - értesült a napilap. A projekt tervezete ugyancsak fontos feladatként jelöli meg integrált dokumentumkezelés címén a tagok közötti email, fax és egyéb adatátvitel lehetőségeinek kialakítását, jóllehet a kedvezményezett nagy építőipari társaságok már a megállapodás megkötése előtt rendelkeztek saját honlappal, internetkapcsolattal és faxszal is. Mivel közpénzek folytak el olyan célokra, amelyek részben nem valósultak meg, részben indokolatlannak tűnnek, az ügyben a Miniszterelnöki Hivatal feljelentése szerint felmerül a hanyag és a hűtlen kezelés gyanúja.

Bacsárszki Pál, a kht. ügyvezetője az ügyben nem kívánt nyilatkozni a napilapnak, annyit azért megjegyzett, minden törvényes eljárás keretében történt.