Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Nyilvános a MeH Dunaferr-jelentése

2001.08.23. 20:44
Péntektől a MEH honlapján mindenki számára hozzáférhető az a tájékoztató, amely a Dunaferr-csoport jogszerű és gazdaságos működésének helyreállításáról szól. Stumpf István kancelláriaminiszter ugyanis megszüntette a dokumentum titkos minősítését. Mint ismert, a Fidesz képviselői múlt héten erre a dokumentumra hivatkozva állították, hogy a Dunaferr korábbi menedzsmentje több mint másfélmilliárd forint sikerdíjat és bérjellegű juttatást vett fel tevékenysége során.
Péntektől megtekinthető a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapján a Dunaferr csoport jogszerű és gazdaságos működésének helyreállításáról szóló, az Országgyűléshez benyújtott tájékoztató, miután Stumpf István kancelláriaminiszter megszüntette annak nem nyilvános minősítését. Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint Stumpf István a Miniszterelnöki Hivatalhoz érkezett megkereséseknek eleget téve, augusztus 22-ével szüntette meg a tájékoztató nem nyilvános minősítését.

Rogán Antal
Mint ismert, a titkosság feloldását ellenzéki honatyák követelték, ugyanis a Fidesz képviselői ezzel a dokumentummal indokolták a Dunaferr ügyeit tisztázó eseti albizottság létrehozását. A tájékoztató és egy ismeretlen személytől kapott bérlista alapján múlt hétfőn Szájer József frakcióvezető, és helyettese, Rogán Antal azt állították, hogy a Dunaferr vezetői közül hatan százmillió forintos összeget meghaladó jövedelemre tettek szert, a teljes menedzsmentnek pedig összesen 1 milliárd 620 millió forintot fizettek ki sikerdíjként és bérként 1996 és 2000 között.

Az ellenzéki honatyák azt kifogásolták, hogy a MeH jelentését annak ellenére idézte, és használta fel a Fidesz-frakció vezetése, hogy azt korábban a hivatal titkosnak minősítette.

Az eredménytelen rendkívüli ülés utáni sajtótájékoztatóján Szájer bejelentette: miután a szocialisták "pénznyelő automataként" használták a Dunaferrt, a Fidesz képviselőcsoportja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. A feltételezett törvénysértéséket a Parlament gazdasági bizottsága által létrehozandó albizottság vizsgálja majd. A testület fideszes elnöke, Latorcai János a héten bejelentette, a bizottság a Dunaferr és az ÁPV Rt. korábbi vezetőit is meg kívánja hallgatni munkája során.