Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kisgazdák a Meixner Iskola ellen

2000.10.30. 15:02
Liebman Katalin a Kisgazdapárt budapesti szervezetének elnöke kedden kijelentette: olyan bizonyítékok vannak a birtokukban, amelyekből kiderül, hogy a Meixner Iskola körüli botrány egyes szereplői mögött szcientológus érdekcsoportok állnak.
Mint arról az Index is tudósított, a korábban önkormányzati kezelésben lévő XV. kerületi iskolát az év elején az MSZP-s többségű testület a Meixner Alapítvány kezelésébe adta. Ez ellen akkor a szülők egy része és a szocialistákon kívül az önkormányzat összes pártja tiltakozott, mert szerintük gyanús kapcsolat van az alapítvány és a Magyar Szcientológiai Egyház között.

A feltételezést a megvádoltak rendre visszautasították, a szülők által ez ügyben benyújtott keresetet pedig a bíróság elutasította. Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal ezután az iskolakezdés előtt egy nappal felfüggesztette az intézmény működését.

Az iskola azóta nem részesül a minden tanuló után járó 104 ezer forintos normatív támogatásban, és Csorba József iskolaigazgató szerint teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegeti az intézményt. Az igazgató az Indexnek elmondta: pénz hiányában olyan fejlesztések és beruházások maradtak el, amelyek lassan az iskola működését is veszélyeztethetik, a rendelkezésükre álló források körülbelül még két hónapig elegendőek a működtetéshez.

A szcientológus kapcsolatról szóló vádakra reagálva a XV. kerületi önkormányzatnál elmondták: a vádak már rengetegszer elhangzottak, bár bizonyítékot sosem tudtak felmutatni. A vádaskodásnak a rendszeres cáfolat ellenére sem lett vége, de egyes állításokkal kapcsolatban becsületsértési per indul. Az önkormányzat szocialista többsége szerint egyébként az ellenzék áll a vádak mögött (a becsületsértési pert kiváltó, a Magyar Nemzetben október ötödikén megjelent cikket például egy fideszes képviselő írta).

,,Nem kell minden rendhagyó eset mögött a szcientológusokat sejteni"
Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgatója, aki a Szcientológiai Egyházról leleplező könyvet jelentetett meg, kérdésünkre elmondta: már megkeresték az üggyel kapcsolatban, de nem ismeri részleteket. Mint mondta, az iskola sorsa egyre inkább politikai kérdéssé válik, és ő függetlensége megőrzése érdekében nem foglalt állást. Veér szerint mindenképpen ki kell vizsgálni a pro és kontra érveket - hivatalos felkérés esetén szívesen segít is ebben a hatóságoknak. A főigazgató hozzátette: ,,azért nem kell minden rendhagyó eset mögött a szcientológusokat sejteni".
A vádakat Csorba József is értetlenül fogadta. Az igazgató kérdésünkre elmondta: nem érti, hogy lehet egy ilyen feltételezést még mindig a ,,felszínen tartani", és egy jó nevű intézményt megvádolni, lejáratni.

A budapesti kisgazdák keddi sajtótájékoztatójukon bejelentették: felkérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy személyesen tájékozódjon az ügyről, mivel meg vannak győződve róla, hogy a Szcientológiai Egyház ,,behálózta" az önkormányzatokat, és a Meixner-ügyben is komoly szerepe van. Lányi Árpád alelnök kifejtette: a szervezet nem tekinthető egyháznak, valójában gazdasági érdekcsoportról van szó, amelynek felépítése leginkább a piramisjátékokéhoz hasonlít.

Liebman Katalin hozzátette: pontosan tudják, hogy az önkormányzatoknál kik kötődnek az szcientológiai egyházhoz. Mint mondta, bizonyítékaik is vannak az összefonódásokról, de ezeket egyelőre nem tárják a nyilvánosság elé, mert egy darabig még folytatni kívánják az adatgyűjtést. A bizonyítékok kiadásával azért is várnak még, hogy előkészítetlen lépésekkel informátoraikat ne sodorják veszélybe. Az elnök kijelentette: egy hónnapon belül előállnak az állításaikat igazoló anyagokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!