'Inkább ők pusztuljanak, mint én'

2000.07.05. 13:38
Nem tudott ésszerű magyarázatot adni tettének okára kihallgatásán a fővárosi Oktogonnál lövöldöző B. Zsolt. A gyilkos egy ismeretlen helyről szerzett Browing típusú fegyvert használt. A két sérült élete továbbra is veszélyben van. A McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft. vezetése legnagyobb megdöbbenését és együttérzését fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. A McDonald's gyorséttermek egyébként a globalizáció ellen tiltakozók, állatvédők és ámokfutók kedvenc célpontjai.
Veszélyben két sérült élete
Az Oktogon téri lövöldözés három, életben maradt sérültjét három különböző kórházban ápolják. Az Országos Baleseti Intézetbe fejlövéssel beszállított áldozat változatlanul nincs túl az életveszélyen. A másik súlyos sérült az Árpád Kórház intenzív osztályán fekszik. A hasba lőtt fiatalembert géppel lélegeztetik,s az Index információi szerint, állapota egyelőre kritikus.

Az ügyeletes orvos kérdésünkre elmondta, hogy lehetetlen megjósolni, mennyi időt vesz igénybe a sérült felépülése, annál is inkább, mert jelenleg még életveszélyes az állapota. Információink szerint a golyó olyan súlyos roncsolást okozott, hogy az ifjúnak csak a veséje maradt épen. A Merényi Gusztáv Kórházban ápolt harmadik sérült már túl van a közvetlen életveszélyen, de felgyógyulása még több hónapig eltarthat.

A rendőrség őrizetbe vette és javasolja az előzetes letartóztatását annak a 25 éves férfinak, aki éjszaka lövöldözött az Oktogonnál - közölte Samu Attila a BRFK sajtóosztályának vezetője. A fiatalembert több emberen elkövetett emberölés kísérletével, illetve egyrendbeli emberöléssel gyanúsítják.

"Inkább ők pusztuljanak, mint én"

Samu Attila tájékoztatása szerint B. Zsolt 23 óra 50 perc körül érkezett az Oktogon téri gyorsétterembe. Először a mosdóba ment, majd kifelé jövet rálőtt egy asztalnál ülő, háromfős társaságra. Ezután rezzenéstelen arccal a megrémült menekülőkkel együtt kirohant az utcára, és a körúton a Nyugati pályaudvar felé indult, ahol két szembe jövő fiatalra szintén tüzet nyitott.

Az étteremtől csupán az első sarokig jutott, amikor elfogták a járőrök. Samu Attila közölte azt is, hogy minden esetben elrendelik a gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát, így B. Zsolt esetében is ez történt. Samu szerint akár hónapokig is eltarthat, amíg a vizsgálat eredménye megszületik.

Samu tájékoztatása szerint délelőtt tizenegy óra után befejeződött az első kihallgatás, ahol a gyanúsított nem tudott elfogadható magyarázatot adni tettére. Annyit mondott, hogy "inkább ők pusztuljanak, mint én". B. Zsolt kellékesként dolgozott a fővárosban, munkahelyén azonban már több hete nem látták - ismertette Samu Attila. A bűncselekményhez használt pisztoly egy Browing típusú fegyver volt. Ezt a gyanúsított állítása szerint vásárolta, de nem volt hajlandó elárulni, hogy kitől és mennyiért.

A fiatalember büntetlen előéletű. Barátnőjénél lakott. Bevallotta többször foglalkozott már az öngyilkosság gondolatával. A lövöldözésben egy 22 éves budapesti fiatalember meghalt, egy 23 és egy 24 éves budakeszi férfi állapota válságos, míg egy 17 éves fővárosi fiatalember súlyos sérüléseket szenvedett. Az Árpád kórházban ápolt egyik fiatal még mindig kómában fekszik.

A McDonald's-t semmilyen felelősség nem terheli

Semmilyen felelősség nem terheli az McDonald's gyorsétterem hálózatot az éjszakai lövöldözéssel kapcsolatban - nyilatkozta az Index-nek Szögyényi József sztárügyvéd. Szerinte a vendéglátóhelyek az üzemeltetésük kapcsán felmerülő problémák esetén tartoznak kártérítési felelősséggel. Ilyen lehet az, ha leesik a plafonról a vakolat s ez sérülést okoz, vagy ha a felszolgált étel miatt betegszik meg egy fogyasztó. Az éjszakai lövöldözés azonban nem ilyen, miután az ámokfutónak semmi köze az étteremhez - vélekedett Szögyényi József.

A McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft. vezetése szeretné kifejezni legnagyobb megdöbbenését és együttérzését az elmúlt éjszaka egyik éttermében történt eseményekkel kapcsolatban - tartalmazza a cég szerdai közleménye. Őszinte részvét érzünk - olvasható a nyilatkozatban. A McDonald's 12 éve működik hazánkban, évi 50 millió vendéget szolgálnak ki és igyekeznek megtenni mindent annak érdekében, hogy a továbbiakban is biztonsággal vásárolhasson bárki a gyorsétteremben. A cég a nyilvánosság útján kíván köszönetet mondani azoknak a vásárlóknak és dolgozóknak, akik az elmúlt éjszaka az áldozatok segítségére voltak.

Mint arról az Index beszámolt, B. Zsolt kedden éjféltájban kezdett el lövöldözni a fővárosi Oktogon közelében lévő McDonald's étteremben. Az ámokfutásnak három súlyos sebesültje és egy halálos áldozata van. A rendőrök az Aradi utcánál fogták el B. Zsoltot. Kovács László, azon rendőrök egyike, aki elfogta a gyanúsítottat, az Indexnek elmondta: miután elfogták a gyanús fiatalembert, arra a kérdésre, hogy miért van nála pisztoly nyugodtan azt felelte: ,,Lelőttem négy embert."


McTámadás

A McDonald's gyorséttermek a globalizáció ellen tiltakozók, állatvédők és ámokfutók kedvenc célpontjai. Európában az étterem politikai eszköz, Amerikában pedig a drogkereskedők és lövöldöző vandálok támadják.

A McDonald's kedvenc célpont
Franciaországban június 30-án kezdődött a francia Millau városában Jose Bove, a Földművesek Konföderációja elnökének és kilenc társának pere, mert egy évvel hamarabb - miután bojkottálták egy McDoland's működését - leromboltak egy félig felépült éttermet, ezzel tiltakozván az ellen, hogy Amerika 100 százalékos védővámot vezetett be -miután kitiltották a hormonkezelt amerikai húst a francia piacról - a Roquefort sajtra, Dijoni mustárra, szarvasgombára, libamájra, egyéb csemegékre.

A francia gazdálkodó gesztusát többen tévesen értelmezték, ezév áprilisban Dinan és Rennes városokbeli Mcdonald'sokat robbantottak: az elsőben egy 27 éves alkalmazott meghalt, a második robbanás jelentős anynagi károkat okozott, de senki sem sérült meg. Bár a bombázásokért senki sem vállalta a felelősséget, a függetlenségért harcoló, Breton Forradalmi Hadsereget gyanították.

A francia parasztok támadása és a bombázások után a McDonald's újsághirdetésekkel próbálta a feszültséget csökkenteni: a francia parasztoknak azt ígérte, hogy nem használ hormonkezelt húst burgerjei készítésékor, a bombázóktól pedig -emberi életekre hivatkozva - akciójuk megszüntetését kérte.

A pakisztánok és a görög gerillák

A globalizáció és multinacionális cégek ellen lépett fel Pakisztán vezető ellenzéki pártja, a Jamaat-e Islami. A pártvezér azért hirdette meg a Coca-Cola, Pepsi-Cola és McDonald's elleni bojkottot, mert szerinte a pakisztánok jobb ételt és italt tudnak gyártani.

A görögök is haragszanak a McDonald's-ra: 1998. február 3-án két bomba is robban egy athéni étterem előtt, szerencsére senki sem sérült meg. A felelősséget ebben az esetben sem vállalta magára senki, de a görög rendőrség közleménye szerint egy baloldali fegyveres csoport, a Harcoló Gerillák Csoportjának vezetőjének, Nikos Matziotis letartóztatása után megszaporodtak a bombamerényletek a görög fővárosban.

Vécén halt meg

Az ír Belfastban a republikánus hadsereg nem zavarja a Meki működését. A McDonald's-szal kapcsolatos történet tragikomikus: ezév júniusában egy 22 éves diák gyanútlanul vonult a helyi étterem mosdójába, ahol, egyelőre tisztázatlan körülmények közt, magasfeszültségű áram okozta a halálát. A lány rokonai beperelték a vendéglőt.

A drogot a Happy Meal-ben szolgálták fel

A McDonald's hazájában, Amerikában, ámokfutók, dühös elbocsátott alkalmazottak és drogkereskedők célpontja a gyorsétterem. Kronológiai sorrendben haladva: 1996. december 28-án a kaliforniai rendőrség letartóztatta a McDonald's 24 éves volt alkalmazottját, aki azért lőtte le három kollégáját, mert nem kapta vissza munkáját.

1997. január 27-én Monroe városban (Conneticut) letartóztatták a McDonald's egyik alkalmazottját, aki marihuánát árult munkahelyén. A kuncsaft előre megbeszélt jeszóval pageren adta fel a rendelést,és az árut az alkalmazott egy Happy Meal csomagolásban rejtette el.

Túszok, lövöldözések

1998. április 27-én a New Bedford-i (Massachusetts) rendőrségről szökött az az ismeretlen fegyveres, aki társával együtt 15 embert ejtettek túszul a helyi McDonald's-ban.Bár a társát a rendőrök lelőtték, a tettes két, 23 és 20 éves, női túszt felhasználva elmenekült.

2000. március 1-én egy fegyveres négy embert meglőtt a wilkinsburgi (Pennsylvania) McDonald's-ban, majd a közeli Burger King felé vette útját, ahol rálőtt még egy emberre. Az ámokfutót a helyi rendőrség állította meg.  • Tippek
  • Lakáshitel