Konrád
8 °C
26 °C

Mekk Elek-díj a Mol-eladásért

2005.02.22. 12:22
A tavalyi év legrosszabb üzletének minősítette a Fidesz a Mol-papírok tavalyi eladását. Domokos László képviselő szerint az állam közel 90 milliárd forintot bukott a részvények "rosszul időzített eladásán". Az ellenzéki párt Mekk Elek-díjat ad át a Pénzügyminisztériumnak.

A Fidesz szerint az állam mintegy 90 milliárd forintot vesztett a Mol-részvények egy évvel ezelőtt lezajlott értékesítésén.

11 millió papír

Mekk Elek Domokos László fideszes képviselő szerint a legrosszabul végrehajtott privatizációk közé sorolható a hazai olajtársaság 2004 februárjában vérehajtott meglepetésszerű részvényeladása. Mint emlékezetes, az ÁPV Rt. 73 milliárd forintos bevételhez jutott, miután a teljes titoktartás mellett elindított tranzakció eredményeképpen, amelyet egy néhány hónappal korábbi sikertelen részvényeladási akció után egyetlen nap alatt bonyolítottak le külföldi és hazai alapkezelők bevonásával. Több mint 11 millió Mol-papírt adtak el darabonként 6500 forintos áron.

Mekk-díj

A Fidesz szerint viszont hiba volt az állami részedés értékesítése az előtt, hogy a MOL tavaly novemberben szerződést írt alá a gázüzlet egyes elemeinek értékesítéséről. A cég papírjainak árfolyama ugyanis ezt követően a 12000 forintra emelkedett, és 2005-ben sem süllyedt 11000 alá. Domokos László szerint 2004 legrosszabb üzlete volt a Mol-os tranzakció, ezért a párt kedden egy Mekk Elek-díjat ad át a Pénzügyminisztériumnak.