Auguszta
-4 °C
2 °C

Nem szeretik a magyarok a melegeket

2006.05.17. 14:25
A magyarok többsége szerint betegség, bűn, esetleg más deviancia a homoszexualitás. A május 17-i homofóbia elleni világnaphoz kapcsolódóan szakértők nyilatkoztak a mai magyar társadalomról.

Homofób a többség Magyarországon, ahol a homoszexuálisok nem élhetnek számos olyan joggal, mint a heteroszexuálisok, állapították meg a május 17-i homofóbia elleni világnaphoz kapcsolódóan szakértők.

Bűn, betegség?

"A legutóbbi felmérések azt mutatták, hogy a magyar válaszadók többsége, körülbelül hatvan százaléka a bűn, a betegség vagy a társadalmi deviancia kategóriájába sorolta a homoszexualitást, alig több mint 10 százalékuk gondolta azt, hogy az azonos nemű partner választása alapvető joga az embereknek" - idézte a Medián közvéleménykutató 2003-as adatait Takács Judit szociológus.

A homoszexuálisokkal szembeni ellenszenv nemcsak a társadalom egészében van jelen, hanem a kisebb közösségek, sőt a családok életében is, mondta Takács Judit. Arra hívta fel a figyelmet, a kisebbségben élő emberekre általában jellemző, hogy legalább családi körben nem közösítik ki őket, a melegek és leszbikusok azonban ezt nem mondhatják el magukról.

Kuszing Gábor szerint a mindennapokban is kézzelfoghatóan jelen van a homofóbia, a meleg témájú viccektől kezdve egészen addig, hogy homoszexuálisokat vernek meg. A Habeas Corpus Munkacsoport évente átlagosan ötven olyan üggyel foglalkozik, amelyekben melegeket, vagy leszbikusokat ér hátrányos megkülönböztetés.

Megverték, mert olyan helyre ment

A legutóbbi eset 1-2 hónappal ezelőtt történt, amikor egy taxisofőr két fiatalembert bántalmazott, akik egy ismert meleg szórakozóhelyre mentek.

A szakértők szerint a nyilvánosságra került jogsértések csak töredékei a valóban megtörtént eseteknek, hiszen sokan azért nem mernek segítséget kérni, ügyvédhez, bírósághoz fordulni, mert tartanak attól, hogy így még többen megtudják róluk, hogy homoszexuálisok.

Az európai példákat elemezve kiderül, hogy nem feltétlenül egy ország kormányának politikai színezete vagy a vallásosság mértéke a döntő a homoszexuálisok megítélésében, sokkal inkább az életszínvonal. A szociológus szerint azokban az államokban, ahol jobban élnek az emberek, toleránsabb a társadalom.

Kormányzati teendők

A szakértők szerint Magyarországon nem élhetnek számos olyan joggal a homoszexuálisok, mint a heteroszexuálisok. A legfontosabb kérdések, így az élettársi kapcsolat, a házasságkötés szabályozása, valamint az örökbefogadás, még mindig rendezetlenek.

Kárpáti József, az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület tagja hozzátette, ha a homoszexuálisokat érintő jogi-politikai döntéseket meghoznák Magyarországon, akkor valószínűleg a társadalmi elutasítás is csökkenne. Hollandiát hozta példának, ahol 20-25 évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, mint ma Magyarországon, a politikai döntések hatására azonban ma már a hollandot tartják az egyik legtoleránsabb társadalomnak.