Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Meleg párok jogaiért lobbizik az SZDSZ Új Generáció

2007.06.07. 13:44
Az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának elismeréséről szeretne egyeztetni az SZDSZ Új Generáció az igazságügyi miniszterrel. A szervezet kifogásolja, hogy a polgári törvénykönyv módosítása is fenntartaná a meleg párok jogfosztott helyzetét.

A kormány a készülő új Polgári Törvénykönyv Családjogi Könyvében kíván rendelkezni az élettársi kapcsolatról, azonban a tárca honlapján elérhető koncepció fenntartaná az azonos nemű párok jelenlegi, jogfosztott állapotát, közölte Léderer András az SZDSZ Új Generáció elnöke.

A szervezet ezért nyílt levélben kezdeményezett egyeztetést Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszterrel.

A tervezett szabályozás nem rendezné a polgárjogi szerződések hatáskörébe nem tartozó, az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos alapvető jogokat, nem rendelkezik az öröklésről, az örökbefogadásról, és nem foglalkozik érdemben az Európai Unió vonatkozó előírásainak teljesítésével sem - áll az elnök levelében.

A liberális politikus emlékeztet arra, hogy az SZDSZ 2005 májusában törvényjavaslatot nyújtott be a regisztrált élettársi kapcsolat bevezetéséről, ezt azonban érdemben azóta sem tárgyalta az illetékes parlamenti bizottság.