Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Meleg helyzet

2001.01.09. 16:24
Sorra dőlnek az évszázados hőmérsékleti rekordok Magyarországon. A meteorológiai szakemberek szerint nem eldönthető, hogy földtörténeti szükségszerűség vagy a környezetszennyezés miatt tart a meleg, de abban mindenki egyetért, hogy korai volna katasztrófáról beszélni. Az előrejelzések szerint a következő két napban megjöhet a hideg és a hó.
Európa története egyik legmelegebb telét éli. Miközben Észak-Amerika keleti partjain a havazások miatt akadozik a közlekedés, Szibériában rekordot dönt a hideg, az öreg kontinensen az eső az egyetlen csapadék. Vissy Károly az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a mostani időjárás szokatlan, viszont ez semmilyen következtetésre nem ad okot. ,,Csak egy légkörünk van és azt védeni kell, de egyelőre szó sincs katasztrófáról" - mondta a szakember.

A mostani meleget egy november óta létező ciklon okozza, ami még hosszú ideig megmaradhat Európa fölött. Szerinte az évek óta tartó felmelegedés okait egyelőre nem lehet egyértelműen meghatározni. Okozója lehet a globális felmelegedés, de mivel a Föld éghajlatában periodikusan váltakoznak a hideg és a meleg korszakok, ezért ez lehet egy teljesen természetes folyamat is.

Lassan a testtel
Az Indexnek korábban, a hágai klímakonferencia kapcsán nyilatkozó, a Föld Barátai nevű nemzetközi zöldszervezet szakértője elismerte, hogy - bár egyértelmű bizonyítékok támasztják alá a globális felmelegedés tényét - nehéz volna teljes magabiztossággal kijelenteni, hogy az elmúlt időszakban Európában tapasztalt forró nyarak és enyhe telek valóban ennek a folyamatnak az eredményei. A globális ökológiai rendszer ugyanis annyira komplex, hogy szinte lehetetlen világos és egyszerű ok-okozati összefüggések megállapítása, pláne ilyen rövid időtartamon belül. Példaként említette, hogy ha a jelenlegi globális átlaghőmérséklet-emelkedés folytatódik, az a Golf-áramlat leállásához vezet majd - ez pedig éppenséggel mini-jégkorszakot idéz majd elő Európában, nem pedig felmelegedést.

Jön a havazás

A jelenlegi időjárásból már csak azért sem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert számtalan példa bizonyítja, hogy az enyhe januárt kirívóan hideg február és március követi. A meteorológus szerint nemsokára egyébként is változás áll be az időjárásban. A hegyekben, elsősorban a Bükkben és a Kékesen 9-én késő este vagy 10-én hajnalban jelentősebb mennyiségű, akár síelésre alkalmas hó is eshet. Habár utánpótlása egyelőre nem lesz, de a havazást követő száraz hideg miatt olvadástól sem kell tartani.

Síszezon, hó nélkül

Az eddigi hóhiány a turisztikában is érezteti hatását. A jelentős magyar síparadicsomokban állnak a felvonók. A turistaházak hétvégi forgalma alig éri el az ilyenkor megszokottnak a két-három százalékát. Kovács Zoltán a Bánkúti Síklub elnöke szerint is jelentős lesz az idei évi kiesésük. Januárban általában három-négyezer síelő keresi fel hétvégenként a bánkúti pályákat, idén 40-50 túrázó száll meg náluk. Folyamatosan érkeznek a kérések a szállásfoglalások lemondása, illetve időpont-módosítások miatt. A faházak üzemeltetői nem tudnak mit tenni, csak várják, hogy végre megérkezzen a tél, és havat is hozzon magával.  • Vennék
  • Hírek