Misével demonstrál a nunciatúránál a melegszervezet

2003.10.06. 13:50
Szentmisével demonstrál a nunciatúra előtt a történelemben meggyilkolt vagy megnyomorított melegekért az Öt Kenyér Keresztény Közösség. A hívő homoszexuálisokat tömörítő egyesület a vatikáni Hittani Kongregáció nyáron kiadott, az azonos nemű személyek együttélésének legális elismerésének kérdéséről szóló dokumentuma miatt tiltakozik.
A katolikus egyház szertartásrendjének megfelelő szentmisét tart szombaton, az Orbán téren, az Apostoli Nunciatúra épületének közelében az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért nevű szervezet. Az egyórásra tervezett, szabad ég alatt celebrálandó misét a hívő melegeket képviselő egyesület egyik felszentelt pap ügyvivője mutatja be.

Melegellenes útmutatások

Az 1996 óta működő Öt Kenyér Közösség akciójával főként a Joseph Ratzinger bíboros és Angelo Amato érsek által jegyzett szentszéki dokumentum miatt kíván tiltakozni. A vatikáni Hittani Kongregáció nyáron kiadott tizenkét oldalas irata az azonos nemű személyek együttélésének legális elismerésével kapcsolatban fogalmazta meg a katolikus egyház hivatalos álláspontját. Az egyesület állásfoglalása szerint a pápa által is jóváhagyott dokumentum "világi szinten is sürgette a melegek diszkriminálását". A szabadtéri misével az egyházi "melegellenes" útmutatásokon kívül a szervezők a történelemben meggyilkolt vagy megnyomorított melegekért, valamint a "jelenkorban üldözést szenvedő melegekért és üldözőikért" is demonstrálni akarnak.

Ima a belső szobában

Birtalan Balázs, a szervezet ügyvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a nunciatúra melletti bejelentett demonstrációról értesítették Juliusz Janusz címzetes érseket, a Vatikán nemrégiben kinevezett magyarországi képviselőjét. Az elküldött levélben az egyesület a nunciust is meghívja az eseményre, hozzátéve: amennyiben "diplomáciai helyzetéből adódóan nem tudja felvállalni: távol álljon tőlünk, hogy Excellenciád részünkről bármiben is kényszerítve érezze magát. Ezzel együtt a 'belső szobájában' értünk titkon elmondott imádságát mindenképpen hálás szívvel fogadjuk."