Cecília
4 °C
6 °C

Misével demonstrál a nunciatúránál a melegszervezet

2003.10.06. 13:50
Szentmisével demonstrál a nunciatúra előtt a történelemben meggyilkolt vagy megnyomorított melegekért az Öt Kenyér Keresztény Közösség. A hívő homoszexuálisokat tömörítő egyesület a vatikáni Hittani Kongregáció nyáron kiadott, az azonos nemű személyek együttélésének legális elismerésének kérdéséről szóló dokumentuma miatt tiltakozik.
A katolikus egyház szertartásrendjének megfelelő szentmisét tart szombaton, az Orbán téren, az Apostoli Nunciatúra épületének közelében az Öt Kenyér Keresztény Közösség a Homoszexuálisokért nevű szervezet. Az egyórásra tervezett, szabad ég alatt celebrálandó misét a hívő melegeket képviselő egyesület egyik felszentelt pap ügyvivője mutatja be.

Melegellenes útmutatások

Az 1996 óta működő Öt Kenyér Közösség akciójával főként a Joseph Ratzinger bíboros és Angelo Amato érsek által jegyzett szentszéki dokumentum miatt kíván tiltakozni. A vatikáni Hittani Kongregáció nyáron kiadott tizenkét oldalas irata az azonos nemű személyek együttélésének legális elismerésével kapcsolatban fogalmazta meg a katolikus egyház hivatalos álláspontját. Az egyesület állásfoglalása szerint a pápa által is jóváhagyott dokumentum "világi szinten is sürgette a melegek diszkriminálását". A szabadtéri misével az egyházi "melegellenes" útmutatásokon kívül a szervezők a történelemben meggyilkolt vagy megnyomorított melegekért, valamint a "jelenkorban üldözést szenvedő melegekért és üldözőikért" is demonstrálni akarnak.

Ima a belső szobában

Birtalan Balázs, a szervezet ügyvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a nunciatúra melletti bejelentett demonstrációról értesítették Juliusz Janusz címzetes érseket, a Vatikán nemrégiben kinevezett magyarországi képviselőjét. Az elküldött levélben az egyesület a nunciust is meghívja az eseményre, hozzátéve: amennyiben "diplomáciai helyzetéből adódóan nem tudja felvállalni: távol álljon tőlünk, hogy Excellenciád részünkről bármiben is kényszerítve érezze magát. Ezzel együtt a 'belső szobájában' értünk titkon elmondott imádságát mindenképpen hálás szívvel fogadjuk."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?