Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Újabb mélyponton a politikusok népszerűsége

2006.11.07. 07:32
A rendszerváltás óta nem volt olyan rossz a politikusok megítélése, mint napjainkban, két hónapja is ezt mérte a Szonda Ipsos. Azóta tovább zuhant a politikusok népszerűsége. A 100 fokú skálán 53 ponttal még soha senki sem lehetett listavezető, most Sólyom államfő ennyit ért el. A felmérést a Népszabadság ismerti.

Minden eddiginél kedvezőtlenebbül ítéli meg a közvélemény a politikusokat, derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből, amelyet a Népszabadság megbízásából készítettek. A közvélemény-kutató cég adatai szerint a listán szereplő politikusok felének sohasem volt ilyen rossz a megítélése. Negatív rekord, hogy a százfokú skálán 53 ponttal lett Sólyom László köztársasági elnök a listavezető, ez egyébként az államfőnek tavaly őszi megválasztása óta a legrosszabb értéke.

Szili Katalin, Göncz Kinga és Dávid Ibolya is eddig mindig ötven pont feletti értéket ért el, a mostani az első olyan felmérés, amiben nem értek ennyit. Az egyesített átlagpontszám is is alacsonyabb a korábbiaknál, mindössze negyven pont. Tavaly még negyvenhat, két éve negyvennyolc pont körül volt a magyar politikus átlagos népszerűségi indexe.

A felmérés rámutat arra is, hogy a politikusok saját tábora a korábbinál mérsékeltebb áll ki a pártvezetők mellett. Míg korábban az efféle értékelő pontszámok 65-70 pont közöttiek voltak, most többnyire 55-60 pont körüliek. Ebben a hónapban Orbán Viktor és Lamperth Mónika indexe csökkent a legtöbbet: mindketten négy pontot veszítettek. Orbántól a szabad demokrata hívek fordultak el, Lamperthet a Fidesz tábora bűntette. Így is azonban Orbán Viktor ötödik a listán 45 ponttal, Gyurcsány miniszterelnök a 17. harminchat ponttal.

Módszertan
Az adatfelvétel ideje: 2006. október 15-22. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.