Friderika
12 °C
29 °C

Megduplázták a tévéelnöknek járó végkielégítést

2002.06.24. 06:50
Akár 29 milliós ,,bánatpénzt" is kaphat távozásakor Mendrecky Károly a közszolgálati televízió elnöke, miután a tévé kuratóriuma a közelmúltban megduplázta az elnöknek járó végkielégítést - értesült a Népszabadság. A testület minderről közvetlenül azelőtt döntött, hogy az új Országgyűlés kiegészítette az addig csonka kuratóriumot. A napilap úgy tudja, Mendrecky Károly még a héten beadja lemondását.
A Magyar Televízió kuratóriumának elnöksége, egy nyilvánosságra nem hozott döntésével, a közelmúltban megduplázta a tévéelnöknek, távozása esetén járó végkielégítés összegét - értesült a Népszabadság. A testület minderről közvetlenül azelőtt határozott, hogy a kuratórium kiegészült MSZP-s és SZDSZ-es tagokkal.

Mendrecky Károlynak - akit a szocialisták már többször is távozásra szólítottak fel a kampány alatti kiegyensúlyozatlan közszolgálatai műsorfolyam miatt - , eredetileg 12 havi végkielégítés járt volna. Az kuratórium döntése alapján viszont már ennek dupláját kaphatja. Havi 1,2 millió forintos fizetés alapján ez 29 milliós ,,bánatpénzt" jelent - a napilap írása szerint.

Megválasztása után nem sokkal már kapott 20 milliót

Tavaly novemberben Mendreczky már kapott 20 millió forintnyi végkielégítést. Akkor ugyanis, amikor tévéelnöknek választották - aki már nem az MTV Rt. alkalmazottja, hanem a kuratórium köt vele szerződést - 20 éves munkaviszonyát kellett felmondania.

Mendrecky akkor úgy nyilatkozott, hogy a pénzt nem vette fel, hanem az általa létrehozott Magyar Közszolgálati Televíziózásért Alapítványnak utalta át. A Népszabadság úgy tudja, hogy a tévéelnök már ezen a héten bejelenti távozását, noha ezt Mendrecky Károly a napokban cáfolta.