Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Menedékjogot kapnak a zámolyi romák?

2001.01.08. 21:08
A július végén Strasbourgba kivándoroló és ott - Magyarországon elszenvedett faji üldöztetés miatt - politikai menedékjogot kérő roma családok várhatóan e héten kapják meg a választ kérelmükre a francia hatóságoktól. Mivel a kint tartózkodók számára pozitív döntésről szóló sajtóértesüléseket hivatalos forrásból még nem erősítették meg, egyelőre nem tudni pontosan hányan és milyen típusú engedélyt kaptak. A zámolyiak utazását szervező és őket képviselő Krasznai József kijelentette, a családok semmiképpen nem térnek vissza az országba.
Több napilap eddig hivatalos forrásból meg nem erősített információja szerint az országot augusztusban elhagyó és azóta Strasbourgban tartózkodó negyvenhat zámolyi roma egy része megkapta a politikai menedékjogot az illetékes francia hatóságtól. Azok ugyanis úgy értékelték, hogy hazatérésük esetén az állam nem garantálná személyes biztonságukat.. Mivel a francia menekültügyi hivatal, az OFPRA még nem hozta nyilvánosságra ezzel kapcsolatos döntését, nem tudni, hogy pontosan hányan és milyen típusú engedélyt kaptak. Az Index értesülései szerint sem az érintettek, sem az igazságügyi tárca nem kapott a döntésről hivatalos értesítést.

Faji üldöztetés miatt kértek menedékjogot

A hét zámolyi család július végén hagyta el az országot és ment Strasbourgba, hogy ott, a Magyarországon őket ért faji üldöztetésre hivatkozva politikai menedékjogot kérjen. A kivándorló romák, hároméves hányattatásukért kártérítési pert indítottak a magyar állam ellen.

Azóta több karitatív szervezet gondoskodik róluk, eltartásuk költségeit hatvan százalékban a francia állam, negyven százalékban Strasbourg város önkormányzata vállalta magára.

Senki nem tér haza

Krasznai József, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnöke szerint, aki egyébként a zámolyi romák utazását szervezte, ha csak egy roma család is menedékjogot kap, az alátámasztja, hogy a cigányok nincsenek biztonságban Magyarországon.

A kiutazókhoz később csatlakozott öt romát még nem hallgatták meg a francia hatóságok, ezért az ő ügyükben még ezen a héten nem számítnak állásfoglalásra. Krasznai egyébként a Magyar Hírlapnak elmondta, a kint tartózkodó romák közül a francia hatóságok a teljes visszautasítás esetén sem térne senki haza. Elfogatóparancsot akarnak két zámolyi ellen Decemberben két, Franciaországban menedékjogot kérő roma kiadatását, illetve nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte az Igazságügyi Minisztériumnál a Fejér Megyei Bíróság.

Az 1999. augusztus 28-án Zámolyon történt, és egy csákvári fiatalember halálát okozó bántalmazás ügyének harmad- és ötödrendű vádlottja, akiket a Franciaországban tartózkodó roma csoportról készült videofelvételek alapján azonosítani tudtak, a bíróság szerint ugyanis jelenleg Strasbourgban tartózkodik.

Az Igazságügyi Minisztérium december utolsó hetében úgy nyilatkozott, hamarosan döntenek a kiadatási kérelemről, ám hétfőn, az Index megkeresésére közölték, hogy az ügyben eddig nem történt előrelépés.