Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mentelmi bizottság: Juhász Ferenc jelenen meg

2003.02.05. 16:42
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szükségesnek tartja Juhász Ferenc személyes meghallgatását, ezért felkéri a honvédelmi minisztert, hogy a testület következő ülésén jelenjen meg. A szerdai ülésen nem vett részt a honvédelmi miniszter, akinek azért volt jelenése, mert az Info Rádióban nyíltan antiszemitának és nacionalistának bélyegezte a volt miniszterelnököt.
Géczi József Alajos, a testület MSZP-s elnöke a tanácskozás szerdai zárt ülését követően az MTI-nek elmondta: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, MSZP-képviselő halaszthatatlan kormányzati feladata ellátása miatt nem tudott szerdán megjelenni a bizottság előtt, de levélben tudatta, hogy aláveti magát a parlament döntésének.

Bélyegző

A mentelmi jog felfüggesztését a Budai Központi Kerületi Bíróság kérte Szili Katalintól, az Országgyűlés elnökétől. Juhász Ferencet becsületsértés miatt jelentette fel Orbán Viktor tavaly novemberben, miután a volt kormányfő úgy értékelte, hogy a honvédelmi miniszter az Info Rádióban őt nyíltan antiszemitának és nacionalistának bélyegző nyilatkozatot tett.

Géczi József Alajos jelezte: a megjelenés nem kötelező, de a különböző sajtómegnyilvánulások indokolttá teszik, hogy Juhász Ferenc kifejthesse álláspontját.

A bizottság elnöke elmondta: a testületben nagy vita alakult ki, végül felkérték arra, hogy készítsen egy anyagot, amely áttekinti a magánvádas ügyekben a bizottság eddigi gyakorlatát, hiszen utoljára 1997-ben függesztettek fel parlamenti képviselőt becsületsértés és rágalmazás miatt.

Ellenzőkből támogatók

Géczi József Alajos szólt arról is, hogy 1994 és 1998 között ilyen esetek egyharmadában a mentelmi jog felfüggesztését javasolta a bizottság és az Országgyűlés meg is szavazta azt.

- A mentelmi bizottság 1998 és 2002 között egyetlen esetben sem javasolta, és a parlament egyetlen esetben sem függesztette fel a képviselő mentelmi jogát becsületsértés és rágalmazás ügyében, hivatkozva arra, hogy ez lejáratná az Országgyűlés tekintélyét - mondta Géczi József Alajos.

Hozzátette: érdekes módon Juhász Ferenc ügye kapcsán éppen azok érveltek a mentelmi jog felfüggesztése mellett, akik korábban a "nem felfüggesztés" gyakorlatát bevezették.

Áttekintik a szabályozást

A bizottsági ülésen Géczi József Alajos bejelentette, hogy február 19-én Polt Péter legfőbb ügyész vesz részt a testület ülésén, és még februárban számítanak egy Lomnici Zoltánnal, a Legfelsőbb Bíróság elnökével való találkozóra, miután mindkét közjogi méltóság foglalkozik a mentelmi jog szabályozásának áttekintésével.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft