Antal, Anett
16 °C
23 °C

A Magyar Speciális mentők segítenének

2003.12.26. 13:02
A Magyar Speciális Mentők és a Baptista Szeretetszolgálat felajánlotta, hogy egy mentőalakulattal az iráni földrengés helyszínére utazna segíteni a sebesültek mentésében.
A Magyar Speciális Mentők és a Baptista Szeretetszolgálat felajánlotta, hogy egy mentőalakulattal az iráni földrengés helyszínére utazna segíteni a sebesültek mentésében - mondta Pavelcze László, a Magyar Speciális Mentők elnöke az MTI-nek pénteken.

A 12 főből és négy mentőkutyából álló csapat teljesen önellátó lenne, a két és fél tonnás felszereléssel, ivóvízzel és élelmiszerrel ellátva, saját költségükön utaznának Iránba. Pavelcze László hozzátette: ez azt is jelenti, hogy sem a magyar állam, sem pedig Irán költségvetését nem terhelné utazásuk és ott tartózkodásuk.

Mint mondta, felvették a kapcsolatot az iráni magyar nagykövetséggel, és várják a választ: igényt tartanak-e segítségükre. Ezzel szemben a Magyarországra akkreditált iráni diplomáciai képviselettel még nem sikerült a kapcsolatfelvétel - tette hozzá Pavelcze László.

Az elnök tájékoztatása szerint a szervezetnek jelenleg 270 önkéntes tagja van, akik jól képzett szakemberek - például hivatásos orvosok, tűzoltók, barlangászok - és bármilyen rendkívüli helyzetben bevethetők. A székesfehérvári speciális mentőcsoport tagjai az elmúlt években több külföldi természeti katasztrófa áldozatainak, túlélőinek mentésében vettek részt. Magyarországon főként eltűnt emberek keresésénél, valamint közlekedési baleseteknél dolgoznak.

Egyelőre nem utazik az iráni földrengés helyszínére a Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport, de akár azonnal útnak indulnak, a teheráni hatóságoktól felkérés érkezik - közölte az MTI érdeklődésére Csibi Károly, a mentőcsoportot működtető alapítvány kuratóriumának elnöke szombaton.

"Amennyiben igénylik segítségünket, készen állunk, indulunk, ez kötelességünk" - közölte Csibi Károly. Elmondta: a pusztító földrengésről értesülve szinte azonnal felvették szóban és írásban a kapcsolatot Irán budapesti nagykövetségével, és felajánlották segítségüket.