Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Egymilliárddal foltoznák be a lyukas mentős büdzsét

2007.12.05. 16:04
A Fidesz kétmilliárd forinttal tenné rendbe az Országos Mentőszolgálat anyagi helyzetét, a kormány viszont csak egymilliárdot szán erre a célra. A mentősök egyelőre csak annyit mondanak, hogy ha kiderül mit is kell pontosan csinálniuk jövőre, akkor az is kiderül, hogy mire lesz elég a pénz.

Kétmilliárd forinttal pótolná ki a Fidesz az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) jövő évi költségvetését, mivel a mentős büdzsé idén 24 milliárd forint volt, ám jövőre 22,9 milliárd forintra soványodik. A Magyar Nemzet egyébként ennek tudja be, hogy az OMSZ Főigazgatója mentőápolói és a mentőgépkocsi-vezetői munkakörökben létszámstopot rendelt el.

A közeli hetekben megszületik a döntés arról, hogy jövőre a Mentőszolgálatnak milyen típusú - elsősorban betegszállítás - és mennyiségű feladatot kell ellátnia, s a szükséges kapacitást (tehát a létszámot, a kocsiszámot és a finanszírozást) ennek megfelelően alakítják ki, reagált Győrfi Pál. Az OMSZ vezetője szerint egyébként nem "újabb létszámintézkedésről" van szó, hiszen novemberben döntöttek arról, hogy az OMSZ létszámát nem bővítik, a szolgálatból a nyugdíjazás és kilépés miatt kieső munkatársak helyére is csak abban az esetben vesznek fel új dolgozókat, ha a sürgősségi ellátás, az életmentés ezt megkívánja. (megjegyzendő: az OMSZ már így is jelentős vérveszteséget szenvedett el, hiszen tavaly októberben 150, majd két hónappal később újabb 300 dolgozójától kellett megválnia.)

A kormányzat az idén egyszer már kétmilliárdos segélyben részesítette az OMSZ-t. Hogy az ellenzék által javasolt újabb kétmilliárdot is megkapja-e, arról jövő héten szavazhat a parlament. Egymilliárdra viszont bizton számíthat, ugyanis ennyivel a szocialisták is ki akarják segíteni a szervezetet. Ezt a summát az Egészségügyi tárca a mai kormányülésen oda is ítélte az OMSZ-nek.

Az MSZP a Fidesz kétmilliárdos támogatási ötletét viszont felelőtlenségnek tartja, mivel azt az ellenzéki párt úgy fedezné, hogy egymilliárd forinttal megkurtítaná a ÁNTSZ költségvetését. A Fidesz szerint viszont az a felelőtlenség, hogy a kormány emberéleteket veszélyeztet, amikor a mentősökön spórol.