Valér
-2 °C
0 °C

Újra terítéken Medgyessy múltja

2002.10.01. 12:48
Az országgyűlés keddi plenáris ülésén ismét téma volt Medgyessy Péter állambiztonsági múltja. A kormányfőt Balogh László, a kormányfő múltját vizsgáló bizottság elnöke faggatta. Sikertelenül.
A kormányfő rendszerváltás előtti titkosszolgálatokkal való kapcsolatát vizsgáló korábbi vizsgálóbizottság MDF-es elnöke, Balogh László arra várt választ: hogyan hajtotta végre egykori főnökei utasításait a miniszterelnök. Az ellenzéki politikus konkrétan egy, az 1956-os forradalom 25 -dik évfordulója előtt kiadott dokumentumra utalt. Eszerint ugyanis 1981. október 5-én kelt és jelenleg titkos minősítésű irat szerint az egykori BM III-as főcsoportfőnöksége azt kérte munkatársaitól, hogy figyeljék a "külső és belső ellenség" terveit.

Válaszában Medgyessy emlékeztette Balogh Lászlót arra, hogy bizottsági elnökként lett volna ideje és lehetősége arra, hogy feltegye kérdéseit. A kormányfő utalt arra, hogy nyáron körülbelül három órán keresztül a testület rendelkezésére állt és válaszolt az ott feltett kérdésekre. Szerinte a bizottság semmi kifogásolhatót nem tudott a múltjával kapcsolatban megállapítani. Végül megköszönte Balogh Lászlónak, hogy "hangyaszorgalommal" segítette az MSZP és a kormány népszerűsgének további növekedését. A választ az ellenzéki honatya úgy értékelte, hogy az sem korábban, sem most nem tekinthető válasznak. Balogh László végül felszólította Medgyessy Pétert: idén október 23-án ugyanúgy ünnepeljen, ahogy 1981-ben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!