Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem tudják felelősségre vonni a Juniort az ételmérgezés miatt

2001.05.28. 14:06
Egy vírus volt a ludas a május közepén történt Junior-ételmérgezésnél - derül ki az ÁNTSZ vizsgálataiból. Az érintett cég két konyhájának ebédje miatt több mint nyolcszázan küzdöttek hányással és hasmenéssel Budapesten és Csömörön. A Junior Rt.-t az ÁNTSZ nem tudja felelősségre vonni, mert az ellenőrzések során nem tapasztalt hiányosságokat.
A több mint nyolcszáz embert érintő ételmérgezést okozó vírust sikerült kimutatni - tájékoztatta az Indexet Szabó Enikő, a fővárosi ÁNTSZ élelmezés-egészségügyi osztályának vezetője. A Calici nevezetű vírus étel közvetítésével és cseppfertőzéssel egyaránt terjed. Ezzel magyarázható az, hogy olyanok is megfertőződtek, akik nem ettek a Junior főztjéből.

Pénzbüntetés helyett csak tanulság

A Junior Vendéglátó Rt.-t csak akkor lehetett volna elmarasztalni, ha közegészségügyi hiányosságokat találnak az ellenőrzések során. Ilyen nem volt - hangsúlyozta Szabó Enikő. Így csak találgatni lehet, hogyan történt a mérgezés. Feltehetőleg nem forralták fel kellő mértékben az ételt, ami a vírus elpusztulását okozhatta volna. A Calici egyébként az élelmiszer alapanyagával is bekerülhetett a kondérba, de bármelyik dolgozó is bejuttathatta, ha nem mosott rendesen kezet. Az ÁNTSZ - mint minden eset kapcsán - most is le tudja vonni a tanulságokat. Ezentúl jobban felhívják az érintett vállalkozások figyelmét arra, hogy kellőképpen forralják fel az ételt.

Az érintett XVI. kerületi és csömöri konyha megfelelt a minőségellenőrzési szabványoknak, így kellő mértékben voltak felforralva az ételek - reagált az Indexnek Palánkai Péter, a cég kereskedelmi igazgatója. Nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, hogy mi okozta az ételmérgezést, de annyi bizonyos, a konyha dolgozói nem fertőződtek meg.

Óvodások, iskolások és rendőrök is megbetegedtek

A fővárosban több mint hatszázan betegedtek meg május közepén a Junior XVI. kerületi konyhájának ebédje miatt. Főként óvodásokat kellett kórházba szállítani, de a betegek között iskolások és a VIII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai is helyet kaptak. Ott a büfé beszállítója volt az érintett cég, ezért küzdött hányással és hasmenéssel tizenegy rendőr. A megbetegedések viszonylag enyhe lefolyásúak voltak, de a kórházba került kisgyerekek infúziós kezelésre szorultak. Az ételmérgezés Csömört is érintette, ahol több mint kétszázan fordultak orvoshoz a helyi Junior-konyha étele miatt.