Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány Merkel szájába adta a méltató szavakat?

2006.09.23. 16:02
Nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel pénteki megbeszélésén a német kancellár valóban méltatta-e Gyurcsány Ferenc Balatonöszödön elhangzott kijelentéseit. A kormányfő azt kérdezte Merkelről, hogy ugye ő is a problémákkal való bátor szembenézésnek tartja a kiszivárgot beszédet, amire Merkel állítólag igenelt. A berlini kancellária szerint a bátor szó nem hangzott el.

Gyurcsány Ferenc pénteken az Európa jövőjéről szóló Bertelsmann-fórumra érkezett Berlinbe. A budapesti események miatt a kormányfő lemondta délelőtti programjait és egy különgéppel érkezett a német fővárosba.

Együtt ebédeltek

Gyurcsány Ferencet Berlinben a kancellári hivatal udvarán ünnepélyes keretek között fogadták. Itt a fotósok és újságírók gyűrűjében egymás mellett állt Angela Merkel és Gyurcsány Ferenc. Merkel üdvözölte a látogatást, s hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt európai uniós ügyekről, valamint európai politikai kérdésekről kívánnak tárgyalásokat folytatni egy munkaebéd keretében.

Az ebéd után Angela Merkel már nem jelent meg az újságírók előtt. Gyurcsány Ferenc ezután a berlini magyar nagykövetségen nyilatkozott újságíróknak.

Itt Gyurcsány Ferenc azt mondta: megkérdezte a kancellárt, ismeri-e (az elmúlt évek hazugságait elismerő) balatonöszödi beszédének teljes szövegét, illetve egyetért-e azzal, hogy ez „egyfajta bátor szembenézés” azzal a jelenséggel, amely mindenütt gondot okoz? A kormányfő szerint a német kancellár mindkét kérdésre azt felelte, hogy igen.

A "bátor" szó nem hangzott el?

Gyurcsány tehát a jelek szerint olyan „interjúkérdést” tett fel a kancellárnak, amelyben a kívánt válasz is benne volt.


A miniszterelnök tárgyszerűen adta vissza Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélésének részleteit, mondta Danks Emese kormányszóvivő az MTI-nek szombaton este.

Német részről nem ismert a hivatalos válasz, a kancellária ugyanis a találkozóról nem adott ki sajtóközleményt. A német kormány egyik szóvivője az MTI-nek azt mondta: a találkozón annyi történt, hogy a magyar miniszterelnök tájékoztatta a kancellárt az elmúlt napok magyarországi eseményeiről, és Angela Merkel elítélte a tüntetések során történt erőszakos cselekményeket.

A Magyar Nemzet kérdésére viszont a berlini kancellária illetékese azt válaszolta: a két vezető beszélgetésében a „bátor” szó nem hangzott el. (Ha jobban belegondolunk, így a mondat értelme is megváltozik: a kancellár ezek szerint diplomatikusan csak szembenézésnek tartja Gyurcsány kiszivárgott beszédét.) A Hír TV-nek Doris Pack, az Európai Néppárt német képviselője pedig azt mondta, saját kancellárjának hisz, nem pedig Gyurcsány Ferencnek, akiről kiderült, hogy éveken keresztül hazudott.