Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Gyurcsány Merkel szájába adta a méltató szavakat?

2006.09.23. 16:02
Nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy Gyurcsány Ferenc és Angela Merkel pénteki megbeszélésén a német kancellár valóban méltatta-e Gyurcsány Ferenc Balatonöszödön elhangzott kijelentéseit. A kormányfő azt kérdezte Merkelről, hogy ugye ő is a problémákkal való bátor szembenézésnek tartja a kiszivárgot beszédet, amire Merkel állítólag igenelt. A berlini kancellária szerint a bátor szó nem hangzott el.

Gyurcsány Ferenc pénteken az Európa jövőjéről szóló Bertelsmann-fórumra érkezett Berlinbe. A budapesti események miatt a kormányfő lemondta délelőtti programjait és egy különgéppel érkezett a német fővárosba.

Együtt ebédeltek

Gyurcsány Ferencet Berlinben a kancellári hivatal udvarán ünnepélyes keretek között fogadták. Itt a fotósok és újságírók gyűrűjében egymás mellett állt Angela Merkel és Gyurcsány Ferenc. Merkel üdvözölte a látogatást, s hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt európai uniós ügyekről, valamint európai politikai kérdésekről kívánnak tárgyalásokat folytatni egy munkaebéd keretében.

Az ebéd után Angela Merkel már nem jelent meg az újságírók előtt. Gyurcsány Ferenc ezután a berlini magyar nagykövetségen nyilatkozott újságíróknak.

Itt Gyurcsány Ferenc azt mondta: megkérdezte a kancellárt, ismeri-e (az elmúlt évek hazugságait elismerő) balatonöszödi beszédének teljes szövegét, illetve egyetért-e azzal, hogy ez „egyfajta bátor szembenézés” azzal a jelenséggel, amely mindenütt gondot okoz? A kormányfő szerint a német kancellár mindkét kérdésre azt felelte, hogy igen.

A "bátor" szó nem hangzott el?

Gyurcsány tehát a jelek szerint olyan „interjúkérdést” tett fel a kancellárnak, amelyben a kívánt válasz is benne volt.


A miniszterelnök tárgyszerűen adta vissza Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélésének részleteit, mondta Danks Emese kormányszóvivő az MTI-nek szombaton este.

Német részről nem ismert a hivatalos válasz, a kancellária ugyanis a találkozóról nem adott ki sajtóközleményt. A német kormány egyik szóvivője az MTI-nek azt mondta: a találkozón annyi történt, hogy a magyar miniszterelnök tájékoztatta a kancellárt az elmúlt napok magyarországi eseményeiről, és Angela Merkel elítélte a tüntetések során történt erőszakos cselekményeket.

A Magyar Nemzet kérdésére viszont a berlini kancellária illetékese azt válaszolta: a két vezető beszélgetésében a „bátor” szó nem hangzott el. (Ha jobban belegondolunk, így a mondat értelme is megváltozik: a kancellár ezek szerint diplomatikusan csak szembenézésnek tartja Gyurcsány kiszivárgott beszédét.) A Hír TV-nek Doris Pack, az Európai Néppárt német képviselője pedig azt mondta, saját kancellárjának hisz, nem pedig Gyurcsány Ferencnek, akiről kiderült, hogy éveken keresztül hazudott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!