Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ha Merkel nem jön Orbánhoz, Orbán megy Merkelhez

2006.03.06. 16:49
Egyelőre nehezen talál kampányához illusztris külföldi támogatót a Fidesz. Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter sem jön Magyarországra. Orbán Viktor ezért kedden Berlinbe utazik, hogy Merkellel találkozzon. Egyelőre úgy tűnik, a német kancellárnak szimpatikusabb az MDF visszafogottabb stílusa. A német politikus a hétvégén levélben kívánt minden jót az MDF választási szerepléséhez.

A Fidesz hivatalos közlése szerint Orbán Viktor március 7-én Berlinbe látogat Angela Merkel, német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének meghívására. A találkozó ugyanakkor (egyelőre?) nem szerepel Angela Merkel honlapján. A kancellár hivatalos megbeszéléseit is feltüntető honlap szerint Merkel március 7-én katonai tiszteletadással Driss Jettout, a marokkói királyság miniszterelnökét fogadja, március 8-án pedig Lech Kaczynski lengyel államfővel találkozik.

Néppártiak egymás között

Az Orbán-látogatás a felsorolásból azért maradhatott ki, mert Merkel nem kancellárként, hanem a Kereszténydemokrata Unió elnökeként fogadja Orbánt. A Fidesz közleménye szerint „a két néppárti pártvezető találkozóján eszmét cserél a közelgő magyarországi választásokról, a két párt Európai Néppárton belüli együttműködéséről, valamint gazdasági kérdésekről”.

Emlékezetes, hogy korábban felmerült: Merkel maga jön Magyarországra, hogy személyes jelenlétével támogassa a Fidesz kampányát. A német kancellárt a Fidesz március 18-i listaállító kongresszusára hívták meg. A politikus azonban elfoglaltságára hivatkozva más időpontot javasolt, ám később ezt is visszamondták.

A Fidesz nem számíthat a Párizs környéki zavargások lecsillapításában érdemeket szerző Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter látogatására sem.

A német kancellár ugyanakkor már kifejezte támogatását az MDF-nek. A párt hétvégi kampánynyitója alkalmából a politikus levelet írt Dávid Ibolyának, amelynek tartalmát a párt hétfőn tette közzé.

Az MDF érdemei

Ebben Angela Merkel kifejti: az MDF „öntudatosan és optimizmussal fordulhat a választási kampány célegyenesébe”. Merkel szerint az MDF sem a kormányzati felelősség éveiben, sem ellenzéki erőként nem hagyta, hogy kétségek merüljenek fel Magyarország európai elhivatottságával kapcsolatban. „Különösen nagy az Önök érdeme abban is, hogy a magyarországi politikai vitákban mindig a megfelelő nyugalommal és szakszerűséggel vettek részt” – fogalmaz a kancellár.

Az MSZP és a Fidesz között versengés folyik abban is, melyik tud felmutatni több illusztris külföldi politikust, akik támogatják az itt folyó választási kampányt. Az MSZP február 17-i naggyűlésén Tony Blair, brit miniszterelnök beszélt a modern szociáldemokráciáról és a sikeres kormányzásról.