Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Parlamenti vita: Merre tart Magyarország?

2002.10.03. 15:46
Merre tart Magyarország? címmel politikai vitát kezdeményezett csütörtökre a Parlamentben a Fidesz. Amíg a miniszterelnök és a kormánypárti felszólalók jórészt az uniós csatlakozás előkészítéséről, Magyarország uniós szerepéről, és kilátásiról beszéltek, addig az ellenzék inkább a kormány eddigi munkáját bírálta, vagy a választási ígéreteket kérte számon.
Magyarország a fejlett Európa, az Európai Unió felé tart - szögezte le Medgyessy Péter az Országgyűlés csütörtöki politikai vitájában. A Merre tart Magyarország? című politikai vitát a Fidesz-frakció kezdeményezte. "Az Európai Uniótól nem kell félni, ugyanis esélyt biztosít a felzárkózásra" - jelentette ki a kormányfő.

"Vannak olyan helyzetek, amikor a felelős emberek közötti összefogás elkerülhetetlen" - szögezte le a miniszterelnök, aki a Magyarország életét, jövőjét jelentősen befolyásoló ügyekben minden politikai erőnek párbeszédet és partnerséget kínált.

Kovács László külügyminiszter arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy ne nehezítsék meg Magyarország európai uniós csatlakozását.

Kuncze: nem alternatíva az unión kívüli élet

Az SZDSZ szerint Magyarországnak hezitálás nélkül kell haladnia az Európai Unió felé. Kuncze Gábor a párt frakcióvezetője szerint Magyarország számára nem alternatíva az európai unión kívüli élet. "Az eu-csatlakozás egyértelmű értékválasztást jelent, az ország polgárai számára a jólét lehetőségét hozza el."

Dávid nem akar "liberális büntetőjogot

Dávid Ibolya (MDF) leszögezte, hogy az országnak minél előnyösebb feltételekkel kell csatlakoznia az Európai Unióhoz, és a lakosság jelentős részének a csatlakozás - "második honfoglalás" - nyertesének kell lennie.

Kritika

Áder János (Fidesz) felszólalásában elmondta: a szocialisták becsapták a választóikat, hiszen jóléti rendszerváltozást, ingyenes tankönyvet, 800 kilométer autópályát és autóutat, adócsökkentést ígértek. "A legaljasabb, legocsmányabb, legalpáribb eszközökkel igyekszenek lejáratni politikai ellenfeleiket".

A Fidesz nem ellenzi a csatlakozást

Magyarországon nincs mérvadó politikai erő, amely az európai uniós csatlakozást ellenezné - hangsúlyozta Kövér László, a Fidesz alelnöke azután, hogy Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnökkel folytatott megbeszélést csütörtökön Budapesten.

Kifejtette, hogy három kérdésben, a magyar közép- és kisvállalkozók támogatásában, az agrárium helyzetében és a bérek felzárkóztatásában van vita a Fidesz és a kormánypártok között.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fidesz sem ellenzi Magyarország EU-csatlakozását. Emlékeztetett arra, hogy pártja kormányzási ideje alatt sikerült a tárgyalási fejezetek döntő részét lezárni az Európai Unióval.