Ilona
17 °C
32 °C

Parlamenti vita: Merre tart Magyarország?

2002.10.03. 15:46
Merre tart Magyarország? címmel politikai vitát kezdeményezett csütörtökre a Parlamentben a Fidesz. Amíg a miniszterelnök és a kormánypárti felszólalók jórészt az uniós csatlakozás előkészítéséről, Magyarország uniós szerepéről, és kilátásiról beszéltek, addig az ellenzék inkább a kormány eddigi munkáját bírálta, vagy a választási ígéreteket kérte számon.
Magyarország a fejlett Európa, az Európai Unió felé tart - szögezte le Medgyessy Péter az Országgyűlés csütörtöki politikai vitájában. A Merre tart Magyarország? című politikai vitát a Fidesz-frakció kezdeményezte. "Az Európai Uniótól nem kell félni, ugyanis esélyt biztosít a felzárkózásra" - jelentette ki a kormányfő.

"Vannak olyan helyzetek, amikor a felelős emberek közötti összefogás elkerülhetetlen" - szögezte le a miniszterelnök, aki a Magyarország életét, jövőjét jelentősen befolyásoló ügyekben minden politikai erőnek párbeszédet és partnerséget kínált.

Kovács László külügyminiszter arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy ne nehezítsék meg Magyarország európai uniós csatlakozását.

Kuncze: nem alternatíva az unión kívüli élet

Az SZDSZ szerint Magyarországnak hezitálás nélkül kell haladnia az Európai Unió felé. Kuncze Gábor a párt frakcióvezetője szerint Magyarország számára nem alternatíva az európai unión kívüli élet. "Az eu-csatlakozás egyértelmű értékválasztást jelent, az ország polgárai számára a jólét lehetőségét hozza el."

Dávid nem akar "liberális büntetőjogot

Dávid Ibolya (MDF) leszögezte, hogy az országnak minél előnyösebb feltételekkel kell csatlakoznia az Európai Unióhoz, és a lakosság jelentős részének a csatlakozás - "második honfoglalás" - nyertesének kell lennie.

Kritika

Áder János (Fidesz) felszólalásában elmondta: a szocialisták becsapták a választóikat, hiszen jóléti rendszerváltozást, ingyenes tankönyvet, 800 kilométer autópályát és autóutat, adócsökkentést ígértek. "A legaljasabb, legocsmányabb, legalpáribb eszközökkel igyekszenek lejáratni politikai ellenfeleiket".

A Fidesz nem ellenzi a csatlakozást

Magyarországon nincs mérvadó politikai erő, amely az európai uniós csatlakozást ellenezné - hangsúlyozta Kövér László, a Fidesz alelnöke azután, hogy Matthias Platzeck brandenburgi miniszterelnökkel folytatott megbeszélést csütörtökön Budapesten.

Kifejtette, hogy három kérdésben, a magyar közép- és kisvállalkozók támogatásában, az agrárium helyzetében és a bérek felzárkóztatásában van vita a Fidesz és a kormánypártok között.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fidesz sem ellenzi Magyarország EU-csatlakozását. Emlékeztetett arra, hogy pártja kormányzási ideje alatt sikerült a tárgyalási fejezetek döntő részét lezárni az Európai Unióval.