Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Újjáépülhet minden horvátországi magyar falu

2000.10.18. 16:32
Stipe Mesic horvát köztársasági elnök kétnapos magyarországi látogatásán elsőként Mádl Ferenccel folytatott megbeszéléseket. A tárgyalásokon a kétoldalú kapcsolatok mellett az euroatlanti csatlakozás és a szerb-horvát viszony is előkerült. Mesic ígéretet tett rá, hogy 2001 végéig minden, a délszláv háborúban megsérült magyar falu újjáépülhet és kijelentette, szívesen vennék, ha magyar cégek fektetnének be Horvátországban.
Stipe Mesic kétnapos látogatásán elsőként Mádl Ferenccel folytatott megbeszéléseket
A magyar köztársasági elnök a tárgyalások végeztével elmondta: kollégájával többek között a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, az euroatlanti integrációról, egy szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról és új közlekedési folyosók nyitásáról tárgyaltak. Stipe Mesic később találkozik még Orbán Viktorral és Demszky Gáborral, míg Tonino Picula külügyminiszter Martonyi Jánossal tárgyal.

Mesic a szerb-horvát viszonyról is beszélt

A jugoszláviai eseményekkel kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy feltétlenül támogatni kell a változásokat, annál is inkább, mert a folyamat távolról sem tekinthető lezártnak. Stipe Mesic a szerb-horvát kapcsolatokról szólva kifejtette: a háborúnak vége, most Szerbián a sor, hogy jószándékáról meggyőzze Horvátországot. A jószándék elsősorban úgy mutatkozhat meg - mondta -, ha Szerbia hajlandó a kisebbségekkel az európai normák szerint bánni, hajlandó háborús jóvátételt fizetni, és Hágával együttműködve minden háborús bűnöst kézre keríteni.

Mádl Ferenc a kisebbségekkel kapcsolatban is derűlátóan nyilatkozott, mondván példanélküli az, ahogy a két országban kezelik a kérdést. Stipe Mesic ehhez hozzátette: nagyon örül, hogy már Magyarországon is napirenden van, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletet kapjanak.

A magyar falvak újjáépülhetnek, magyar cégek befektethetnek

Mesic ígéretet tett rá, hogy 2001 végéig minden lerombolt magyar ház újjáépül
Problémát talán csak az jelent - mondta Mádl -, hogy a háború sújtotta magyar településeken a vártnál lassabban halad az újjáépítés. Ezzel kapcsolatban örömmel jelentem be - tette hozzá - hogy Mesic úr ígéretet tett rá, hogy 2001 végéig minden lerombolt magyar ház újjáépül. Az építkezéseket a magyar kormány kétszázmillió forintos segéllyel támogatja.

Stipe Mesic a horvátországi beruházásokról szólva elmondta: Horvátországban nincs elég tőke az újjáépítéshez, a privatizációhoz és az infrastruktúra fejlesztéséhez, és ehhez szívesen fogadnák a magyar beruházókat. Újságírói kérdésre ehhez hozzátette: a magyar tőke beáramlásához az év végétől a törvényi háttér is meglesz.