Mátyás
-6 °C
1 °C

A Fidesz főkommunikátora a Kossuth-krónikát felügyeli

2005.04.05. 15:54
A Magyar Rádió elnöke szerint senkinek semmi beleszólása nincs abba, hogy alkalmazzák-e a Fidesz volt kommunikációs igazgatóját. Az átigazoló Meszlény László pedig azt állítja, hogy nem Fidesz-tagként, hanem szakalkalmazottként dolgozott a párt Szentkirályi utcai központjában, így a munkaerőpiacra kikerülve természetes, hogy átveszi a Krónika korábbi vezetőjétől a hírműsor felügyeletét.

A hírek hazudnak, ha azt állítják, hogy én kerestem meg Fidesz volt kommunikációs igazgatóját - jelentette ki Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke hozzátéve, hogy azt sem érti, mi a furcsa az ügyben, mert "millió példa van ilyenre a sajtótörténetben".

Annyit mondott: rendben

Kondor szerint a Fidesztől távozó Meszlény László alkalmazásának javaslatával Perjés Klára, a Kossuth-adó főszerkesztője jelentkezett nála, ő pedig azt mondta: "rendben". Az MR-elnök azt is fontosnak tartotta leszögezni, hogy álláspontja szerint beosztottjai azt alkalmaznak, akit akarnak, és akit jónak látnak, ebbe senkinek semmi beleszólása nincs.

Éppen megüresedett

Meszlény László, a Fidesz volt kommunikációs igazgatója április elsejétől lett a közrádió Krónika rovatának vezetője - jelentette be kedden Perjés Klára az MTI-nek. Kossuth főszerkesztője szerint az új vezető "szakmai gyakorlata miatt nem tartottuk volna méltónak próbaidőt megszabni" - mondta, megemlítve: Meszlény László megbízatása egy évre szól. A Fidesztől az elmúlt hónapban távozott Meszlény Bálint Istvánt, a Krónika korábbi vezetőjét váltotta, aki egészségügyi okokra hivatkozva maga mondott le tisztségéről, és április elsejei hatállyal távozott posztjáról.

Szakalkalmazott volt

Egészen a választásokig
Az MSZP médiapolitikusa szerint Meszlény alkalmazása azt bizonyítja, hogy a közszolgálati rádió hírműsorai jobboldali befolyás alatt állnak. Újhelyi István szerint különösen szembetűnő, hogy a lejáró megbízatású rádióelnök mandátumán nyolc hónappal túlnyúló politikai megbízást adott a Fidesz volt kommunikációs igazgatójának, aki így a 2006-os választásokig érvényes szerződéssel igazgathatja a Kossuth-krónikát.
Nem Fidesz-tagként, hanem szakalkalmazottként dolgoztam a párt mellett, korábban pedig négy évig voltam hírigazgató a Duna Televíziónál - jelentette ki az Indexnek Meszlény. A volt kommunikációs igazgató szerint csupán annyi történt, hogy a rádiónál felfigyeltek rá, amikor kikerült a munkaerőpiacra, és a Kossuthnak a Krónika vezetésére éppen szüksége volt egy emberre.

Támadási felület

Az Index információi szerint a Fidesznél nem tudtak a belső viták után kommunikációs igazgatói tiszt megszűnésével távozó Meszlény közrádióhoz való igazolási tervéről, de úgy tudjuk, az átigazolást a "támadási felület" ellenére Orbán Viktor is jóváhagyta. Trombitás Zoltán, a rádió kuratóriumi elnökség fideszes delegáltja az Index kérdésére szintén azt mondta: nem tudott arról, hogy Meszlény a rádióhoz kerül, bár mint megjegyezte ez nem is tartozik a kompetenciájába. "Konkrét műsorok, konkrét személyi döntéseibe a médiatörvény alapján nincs beleszólása a kuratóriumi elnökségnek" - hangsúlyozta a Fidesz egykori országgyűlési képviselője.