Valér
-1 °C
0 °C

Csütörtöktől receptköteles az Algopyrin

2007.02.14. 17:26
Csütörtöktől már csak receptre adják ki a patikák az Algopyrint, a Quarelint és a hasonló hatóanyagú gyógyszereket.

Február 15-től receptkötelessé válik az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon, a Germicid és több, eddig vény nélkül kapható gyógyszer. Ezeket a közismert orvosságokat ezentúl csak úgy lehet megvenni, ha azokat a háziorvos receptre írja fel.


A változás oka, hogy a gyógyszerek hatóanyagának, a metamizolnak, illetve az aminofenazonnak nagyon ritka esetben veszélyes mellékhatásai lehetnek. Az Algopyrin és a Quarelin például az arra érzékenyek esetében nagyon ritkán vérképzőszervi elváltozásokat okozhat.

Nemzetközi vizsgálatok alapján 1 az 1 millióhoz az esélye ezeknek a mellékhatásoknak, Magyarországon ilyet nem is jelentettek. Az Algopyrin gyártója, a Sanofi-Aventis ennek ellenére maga indítványozta, hogy a gyógyszert itt is vénykötelessé tegyék.

A cég szerint ezzel Magyarország is illeszkedik az európai gyakorlathoz. A metamizol tartalmú készítmények az Európai Unió legtöbb országában csak receptre kaphatók, a skandináv országokban pedig ki is vonták őket a forgalomból.

A fejfájás, a láz- vagy a fájdalom csillapítására ma már vannak modernebb hatóanyagú készítmények, amelyek recept nélkül kaphatók. A paracetamol alapú gyógyszerek egy része patikán kívül is kapható már, például a benzinkutaknál.

Mellékhatásai - mint szinte minden gyógyszernek - ezeknek is vannak: nagy mennyiségben és hosszú ideig fogyasztva, a paracetamol májkárosodást idézhet elő.


Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!