Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyven százalékos átalakítás a rendszerben

Legalább 50 milliárd forintos megtakarítást tervezett be a kormány a költségvetési intézményrendszer átszabásából. Az Index információi szerint a következő években darabszámra 332-vel csökkentenék az idén januárban még 823-ra rúgó költségvetési intézményállományt. A drasztikusnak tűnő intézményreformban teljes megszűntetésre azonban csak a szervezetek tizedét ítéleték, a többségtől összevonás, beolvasztás vagy átszervezés útján szabadul meg a kormány.

A kormány nemrégiben véglegesítette a központi költségvetési szervezeti rendszer átalakításáról szóló javaslatát, a miniszterelnök pedig határozatban utasította a karcsúsítás különböző tételeiért felelős tárcavezetőket az átalakítások előkészítésének megkezdésére.

A kormány "idõhiányos cselekvéskényszerben" van: az Index birtokába került, még ki nem hirdetett kormányhatározat kidolgozása során Gyurcsány Ferenc és csapata megállapította, hogy hiába voltak hasonló racionalizálási próbálkozások az előző ciklusok idején, azok a szervezeti ellenállás miatt már a pályáztatás idején elbuktak. A kényszer miatt most már nincs halogatás: 2008-ig újrarendezik a sorokat, ami a kormány várakozása szerint évente legalább 50 milliárd forint "támogatásarányos költségmegtakarítást" eredményezhet.

Tizedét számolják fel

A drasztikusnak tűnő intézményszám-csökkenés azonban a dokumentumok tanúsága szerint nem jelenti azt, hogy jövőre végleg bezár a minisztériumi fenntartású szervezetek 40 százaléka. Jóllehet a 823 intézményből az átszervezés következtében kevesebb mint 500 marad, a végelszámolással, vagy egyéb módon történő megszűntetés a tervek szerint csupán egy kis hányadot, összesen 32 szervezetet érint. Megszűnik például hat, eddig a földművelésügyi tárca fenntartásában működő mezőgazdasági szakterületű oktatási intézmény, három vidéki határőr igazgatóság, a MÁV Közegészségügyi Intézet.

A Sportfólió megint mehet

A legnagyobb arányú ritkítás a "nem költségvetési szervi" közhasznú és gazdasági társaságok, alapítványok és közalapítványok körében történik. 2007-ben befejezi működését a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány, az Épület- és Lakásgazdálkodási, -Fenntartási Innovációs K+F Alapítvány, a Magyar Távoktatási Alapítvány, az Energia Központ Kht. és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság Xterrum Immobilia Ingatlanhasznosító nevű kft-je. Ismét megerősítették többek között az ÖTM felügyelete alá került Sportfólio Kht. végelszámolással történő megszüntetését. Hasonló sorsra jut a Hazai Sportlapok Lapkiadó Kft. és a KPKI Konzervipari Kutató-Fejlesztő és Minőségvizsgáló Kht., a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány valamint a MEH-hez tartozó In-Forrás XXI. Kht.

Szerencsejáték és adó

A pénzügyi és hatékonysági érvekkel indokolt átalakítás legnagyobb részét az összevonások teszik ki. Számos országos intézményt, köztük az APEH-ot, a közigazgatási hivatalokat, az egészségbiztosítási pénztárakat, a katasztrófavédelmet és a korábbi bejelentéseknek megfelelően a határőrséggel együtt a rendőrséget regionális és területi alapon átszervezik, ezekből a hálózati változtatásokból jön össze a legtöbb megszűnés. Szintén sok szervet tüntet el a kormány egyes intézményeknek egy másik szervezetbe való beolvasztásával. Példaként említhető, hogy a Szerencsejáték Felügyelet és az Illetékhivatal a jövőben az APEH részegységévé válik, a Határon Túli Magyarok Hivatala a Miniszterelnöki Hivatal, az Országos Egészségfejlesztési Intézet, a Johan Béla Országos Epidemiologiai Központ pedig két másik egészségügyi háttérintézménnyel együtt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal keretein belül működik tovább, az oktatási tárcához tartozó "suliNova" Közoktatási Fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht. pedig megosztva olvad be az EDUCATIO Kht-ba és az Oktatási Hivatalba. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium is beszippant több eddig önálló szervezetet: idekerül a Magyar Turisztikai Hivatal, a Nemzeti Sporthivatal és Országos Lakás és Építésügyi Hivatal.

Újakat is alapítottak

34 esetben új intézménybe olvadnak össze az eddig külön működő szervek. A kormánydöntés értelmében a 2007 január 1-én felálló Elektronikus Közszolgáltatások Központjában egyesülnek többek között a minisztériumok informatikai részlegei, a Választási Iroda kivételével a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal, a Távközlési Szolgálat és a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal. A most létrejövő Kormányzati Személyügyi Központ veszi át az összes tárca humánerőforrás menedzsment feladatait, az új Egységes Közlekedési Hatóság pedig HM Katonai Légügyi Hivatal és a Polgári Légiközlekedési Hatóság tevékenységi körét. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal átalakításával július 1. óta már működik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is. Több intézmény viszont csak helyet vált, vagyis a racionalizálás jegyében egy másik tárcához kerül át.

Földművelésügyi csomag

A legtöbb intézkedés a földművelésügyi valamint az oktatási és kulturális tárca költségvetési fejezetéhez tartozó intézményeket érinti. Az FVM-ben a már említett iskola megszűntetések mellett egy szakigazgatási szervbe vonják össze a talajvédelmi szolgálatot, a földművelésügyi hivatalokat, és a megyei állategészségügyi és élelmiszer ellenőrző állomások rendszerét. Gazdasági társasággá alakítják az Állami Ménesgazdaságot, valamint a badacsonytomaji, a pécsi, a kecskeméti és az egri szőlészeti és borászati kutatóintézeteket, amelyeket később privatizálnának vagy felsőoktatási intézménynek adnának át. Eladják többek között a Országos Mesterséges Termékenyítő Rt. és a Geodéziai és Térképészeti Rt. eladható tulajdonrészét, és öt minisztériumi fennhatóságú kht.-t.

Kis egészségügyi csapat

Az átalakításokkal együtt a kormány meghatározta a minisztériumokban és költségvetési szerveikben alkalmazhatók létszámhatárát. A javaslat szerint összesen legfeljebb 6203-an állhatnak a központi kormányzat ezen szerveinek szolgálatában. A legnagyobb létszámú tárca a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium lett a 745 fős felső határral, amit a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság gárdája nélkül számolt Kancellária követ 686 fős engedélyezett kerettel. A legkisebb apparátusa az egészségügyi miniszternek lesz, ő csupán 244 alkalmazottat irányít.