Szilárda
-4 °C
2 °C

Megfigyelési botrány az MFB-nél

2002.06.20. 19:18
Feljelentést tett a Magyar Fejlesztési Bank a Defend Kft. törvénytelen és titkos megfigyelései miatt. A pénzintézet közleménye szerint ismeretlen tettes ellen kezdeményeztek büntetőeljárást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán és bejelentést tettek a Nemzetbiztonsági Hivatalnál is. Információnk szerint a Földi László volt titkosszolgálati tiszt által alapított cég közel 70 megfigyelési megbízást kapott a banktól egyetlen év alatt.
Az MFB a rendőrségnek és az NBH-nak eljuttatott dokumentum szerint azzal indokolta lépését, hogy az intézmény átadása-átvétele idején olyan iratok láttak napvilágot, amelyek alapján felmerült a gyanú, hogy ismeretlen személyek többek között államtitkot, adó- és banktitkot sértettek, és az így szerzett információkat jogosulatlanul használták fel.

A választások után is figyeltettek

Az Index úgy tudja, hogy a bankban rendelkezésre álló iratok tanúsága szerint az MFB régi vezetése 2001 eleje és 2002. május 21-e között, tehát még a választások második fordulója után is 55 magánszemélyt és 13 céget ellenőriztetett a Defend Kft.-vel. A Földi László által alapított cég - amely több milliárd forint értékben kapott megbízásokat állami cégektől, például a Magyar Postától is - vizsgálódásai során állítólag az Információs Hivatal, a Belügyminisztérium és az APEH adatállományát is használhatta.

Az MFB-nél fellelt céges iratok szerint egyes esetekben felvetődött az adótitoksértés gyanúja, más dokumentumok szerint a Defend jelentésében olyan adatok is találhatók, amelyek a jugoszláv kereskedelmi embargó idejéről, titkosszolgálati megfigyeléssel kerülhettek az NBH birtokába.

Az Index információi szerint az MFB összesen 16 millió forintot (közpénzt) fizetett a bankvezetés által megnevezetett személyek és cégek megfigyelésére. A Defend egyébként utolsó szerződéseit már azt követően kötötte, hogy az őrző-védő kft. vezetését Csintalan Sándor volt szocialista képviselő, Földi László közeli barátja vette át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!