Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Már nem nyomoznak a volt MFB-vezér ellen

2003.07.02. 06:59
Baranyay László ellen bűncselekmény hiányában szüntették meg az eljárást. A nyomozás a kancellária közpénzügyi államtitkárságának feljelentése nyomán indult egy kötvénykibocsátási ügy miatt. Nem nyomoz a Magyar Hírlap szerint a rendőrség az agrárcégek eladása ügyében sem.
Bűncselekmény hiányában az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) megszüntette az eljárást Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt elnök-vezérigazgatója ellen - tájékoztatta kedd este Futó Barnabás ügyvéd az MTI-t.

Bűncselekmény hiányában

"Két és fél hónapig tartott a nyomozás, s a mai nappal kaptuk meg a határozatot, mely szerint bűncselekmény hiányában az egész eljárást megszüntették" - közölte a volt elnök-vezérigazgató ügyvédje. Az előzményekről elmondta, hogy áprilisban a Fővárosi Főügyészség helyt adott Baranyay László gyanúsítás elleni panaszának, a nyomozás azonban - ismeretlen tettes ellen - tovább folytatódott a pénzintézet egyik kötvénykibocsátása ügyében.

"Most pedig ebben az ügyben teljes egészében megszüntették a nyomozást, bűncselekmény hiányában" - mondta Futó Barnabás. Futó Barnabás ügyvéd akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy védencét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűncselekményével gyanúsították meg.

A vitatott kötvénykibocsátás

A gyanúsítás alapja az MFB egyik kötvénykibocsátása volt, amely a rendőrség szerint 984 millió forint veszteséget okozott a banknak. Az ügyvéd tudatta: Baranyay László nem tett vallomást, és írásban vezette le, hogy a veszteség nem áll fenn mert csak két év múlva, a kötvénykibocsátás lejártakor derül ki, volt-e veszteség, és ha igen, ki az okozója.

Fonó Barnabás tudomása szerint az SZBEI a két és fél hónapig folyó nyomozás alatt tanúkat hallgatott meg, "egyéb nyomozati cselekményeket" folytatott le, de most úgy találta, hogy egyáltalán nincs bűncselekmény, és ezért az egész eljárást lezárja, mert semmiféle kár, és semmiféle bűncselekmény nem történt.

Futó Barnabás szerint egyik televíziós nyilatkozatában Keller László közpénzügyi államtitkár "bevallotta": a feljelentése nyomán indult meg Baranyay László ellen a nyomozás. Az ügyvéd értesülése szerint a mostani SZBEI-határozatot megkapta a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkársága is. Az ügyvéd az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az MFB volt elnök-vezérigazgatójának ügye "jogelméletileg is fontos", s a döntés akár precedens értékű is lehet.

íb>Pont az i-re

"Kiderül, hogy az SZBEI hogyan kezeli a folyamatban lévő hűtlen kezeléses ügyeket" - tette hozzá az ügyvéd. Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezető helyettese az MTI megkeresésére kedd este azt mondta: a hét második felére, de legkésőbb a jövő héten pont kerülhet az ügy végére.

Agrárügyekben is megszünt az eljárás
Megszüntette a nyomozást az Orbán-kormány idején privatizált tizenkét agrárcéggel kapcsolatban az ORFK. a határozat ellen a feljelentést tevő Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) panasszal élhet. A feljelentés a magánosítást kimondó kormányhatározatot vélte jogsértőnek. Az Orbán-kormány 2001-es döntésében felkérte a privatizációs szervezetet, ingyen adja át az állami gazdaságok részvényeit a fejlesztési banknak, hogy az állami pénzintézet értékesítse azokat. Ezt szakértők a privatizációs törvény kijátszásaként értékelték. A nyomozás azt állapította meg, hogy a jogszabály csupán az alapítványok részvételét tiltja a magánosítűásban. A feljelentő szerint a volt állami gazdaságok nyereségessége is az ingyenes átadás ellen szólt. A Kehi vagyoni hátrányként értékelte, hogy a társaságokat nyilvántartott értéküknél hétmilliárd forinttal kevesebbért adták át.