Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Újabb 33 milliót kap az egykori MFB-vezér

2004.03.09. 19:01
A bíróság döntésének értelmében a Magyar Fejlesztési Bank egykori vezetőjének kamatokkal, perköltséggel és a mostani igazgatósági döntéssel együtt mindösszesen már 139 millió forintot fizet ki a pénzintézet. Baranyay László levélben kérte 2002-es prémiumának és annak kamatainak 33 millió forintnyi kifizetését.
A Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatósága úgy határozott, hogy Baranyay Lászlónak, pénzintézet korábbi elnök-vezérigazgatójának munkaszerződése alapján 33,095 millió forintot fizetnek ki - közölte az MFB kedden. Az OTS-Cégvonalon közzétett tájékoztatás szerint ez az összeg a volt elnök-vezérigazgató 2002. évre meghatározott prémiuma és annak késedelmi kamata.

Már 139 millió forint

Az MFB közlése szerint Baranyay László levélben kérte prémiumának kifizetését. Emlékeztetnek arra, hogy a Fővárosi Bíróság 2003. novemberi másodfokú ítéletében már kötelezte az MFB Rt-t Baranyay László elmaradt bérének és juttatásainak megfizetésére, mintegy 90 millió forint összegben. Ez kamatokkal és perköltséggel együtt 105 millió forint kifizetését jelentette, így az MFB Rt. Baranyay Lászlónak a mostani Igazgatósági döntéssel mindösszesen közel 139 millió forintot fizet ki - áll az MFB közleményében.

Nem kaphatott végkielégítést

Medgyessy Péter miniszterelnök 2002. május végén, az új kormány első ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Baranyay Lászlót azonnali hatállyal felmentették beosztásából. 2002. június 24-én az MFB igazgatósága a volt elnök-vezérigazgató munkaviszonyát is megszüntette azonnali rendkívüli felmondással. Az utóbbi azzal jár, hogy az érintett nem kaphat végkielégítést.

Csaknem egymilliárd veszteség

A hitelintézet akkori indoklása szerint Baranyay az MFB 450 millió eurós zártkörű kötvénykibocsátása kapcsán nem kellő körültekintéssel járt el. A hitelt ugyanis fix kamatra vette fel a bank, de a fel nem használt összeget lényegesen alacsonyabb kamatra, a bankközi piacon helyezte ki az MFB, aminek révén a banknak 984 millió forint vesztesége keletkezett.

A kötvény-ügy kapcsán rendőrségi nyomozás is indult, de végül bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.