Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Nógrádi: Maffia az uniós pénzosztásnál

2007.09.30. 15:56
Az európai uniós pénzek elosztását felügyelő parlamenti eseti bizottság rendkívüli ülésének hétfői összehívását kezdeményezte a fideszes Nógrádi Zoltán. A politikus szerint az uniós pénzeket maffiaelemekkel rendelkező hálózattal osztották szét, legalábbis erre utalnak Weiszenberger László szavai.

Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő javasolja az európai uniós pénzek elosztását felügyelő parlamenti eseti bizottság rendkívüli ülésének hétfői összehívását, tekintettel a napokban napvilágra került, még 2005-ben, rejtett kamerával készült videofelvételre, amely Weiszenberger László, a héten menesztett kistérségi megbízott szavait rögzíti.

A politikus Weiszenberger László két mondatát emelte ki, amelyekből maffiaelemekkel rendelkező hálózatra következtet az uniós pénzek elosztásának területén: "Csak tudjad, nekem van egy kvótám, amin belül mondjuk 10 darab egy adott évben nyer", illetve "Nekem szóltak a minisztériumból, hogy mikor viszem a pénz".

A képviselő értékelése szerint az a kifejezés, hogy "nekem van egy kvótám", azt jelenti, hogy nem egyedi esetről, hanem hálózati jelenségről van szó, és meg kell tudni, hogy az adott kistérségi megbízotton kívül kik rendelkeznek és milyen kvótákkal. Nógrádi Zoltán azt is meg szeretné tudni, hogy az MSZP-ben, illetve a kormányban ki, vagy kik a kulcsszereplői a "központi vezérlésnek".

A politikus felidézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki rendszeresen beszél a feketegazdaság felszámolásáról, kifehérítéséről, de olyan szervezet élén áll, amelyben törvényellenes módszerekkel magánpénzekké, pártpénzekké alakulnak uniós közpénzek. Nógrádi idézte Gazsó Ferencet, az MSZP társadalompolitikai tagozatának elnökét is, aki ellenezte gazdasági erőcsoportok bejuttatását a politikai hatalomba.