Szilárda
-4 °C
3 °C

Magántitok megsértése miatt nyomoz az ügyészség

2008.09.30. 19:02
Magántitok jogosulatlan megsértése miatt indított nyomozást az ügyészség, a feljelentést Tóth János, az UD Zrt. résztulajdonosának jogi képviselője tette. A feljelentésnek az a célja, hogy a Nemzeti nyomozó Iroda vizsgálja meg, ki készített a Csányi Sándor és Tóth János közti beszélgetésről hangfelvételt.

Jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett magántitok jogosulatlan megsértése miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Nyomozó Ügyészség az adatgyűjtési ügyben Tóth Jánosnak, az UD Zrt. résztulajdonosának feljelentése alapján, tájékoztatott Futó Barnabás jogi képviselő kedden. A nyomozást ismeretlen tettes ellen indították, mondta.

Az ügyben még szeptember 15-én tett feljelentést a jogi képviselő Tóth János nevében. Akkor az ügyvéd azt mondta, ügyfele szerint nem az UD készítette azt nyilvánosságra került hangfelvételt, amelyen ő és Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója hallható, "tehát valamilyen lehallgatás történhetett". A feljelentés célja, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vizsgálja meg, hogy ki készíthette a hangfelvételt, amelyet végül valakik odaadtak Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, mondta akkor Futó Barnabás.

A jogi képviselő kedden azt közölte, a felvétel nyilvánosságra hozásához a beszélgetés egyik résztvevője sem járult hozzá, ezért azt nem lehetett volna nyilvánosságra hozni. Hozzátette, továbbra is kérdéses, hogy ki vette fel a beszélgetést. Amennyiben az NBH, úgy az államtitoksértés gyanúja is felmerül, mondta.

A nyilvánosságra került hangfelvétellel összefüggésben korábban a beszélgetés másik résztvevője, Csányi Sándor is azt jelezte, hogy jogi konzultáció után, a kialakult helyzet miatt, jogi lépéseket tervez.

Tóth János és Csányi Sándor között folytatott beszélgetésről készült hangfelvételnek pusztán monogrammokat tartalmazó leiratát Dávid Ibolyának, az MDF elnökének szeptember 12-i sajtótájékoztatóján bocsátották az újságírók rendelkezésére. A tájékoztatón az MDF elnöke bejelentette, hogy a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt azóta visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben.

A Fővárosi Főügyészség Dávid Ibolya bejelentése kapcsán azt közölte, hogy az a magántitok jogosulatlan megismerése bűntettének megállapítására adhatna alapot, de annak tényállási elemei nem valósultak meg, az "elkövetési magatartás előkészületi szakban maradt", ezért azt elutasította.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán - összesen hat helyszínen – az NBH főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése után tartott házkutatást az NNI még szeptember 10-én. A házkutatáskor kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A bűnügy kapcsán ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter közleménye szerint egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Horváth József, az UD Zrt. vezetője azt mondta, valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!