Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Homoszexualitásával zsarolták Molnár Gál Pétert

2005.04.20. 11:46
A színházkritikus könyvet írt beszervezéséről, amelyben bemutatja, "technikailag hogyan is néz ki egy ilyen beszervezés". M. G. P.-t homoszexualitásával zsarolták.

Elkészült Molnár Gál Péter ügynöki beszervezéséről szóló könyve: a Coming out címmel megjelenő életrajzi kötetből kiderül, hogy a színikritikus azért lépett a III/III-as csoportfőnökség kötelékébe, mert szexuális mássága miatt zsarolták.

Túlzottan nem volt megviselve

Ügynöktörvény, elnapolva
A szocialista párt szerint az ügynöktörvény megváltoztatásához alkotmánymódosításra van szükség. Ezt azzal magyarázzák, hogy a nem közszereplők esetében csak így hozható nyilvánosságra, hogy esetleg a rendszerváltás előtt a III-as főcsoportfőnökséggel kapcsolatban álltak. Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő szerint viszont elegendő lenne, ha a közszereplők fogalmát kiterjesztenék az egykori besúgókra.

Hétfőn a parlamentben elbukott az alkotmánymódosítási javaslat. Burány Sándor az Indexnek azt mondta, hogy ezért a Fidesz a felelős, amelynek 110 jelenlévő képviselője közül csak 49 szavazott. A Fidesz szerint viszont ők éppen annyian szavaztak, amennyi elegendő lett volna, ha a kormánypártok az MDF-el együtt megszavazzák a javaslatot. Ezen felbuzdulva az MSZP ismét megpróbálja az alkotmánymódosítást, amelyre leghamarabb három hét múlva van esély. Index

A színikritikus közölte, "a könyv gyakorlatilag elkészült, (...) 500 ezer karaktert - néhány száz oldalt - írtam, most a kiadóval közösen szerkesztjük a kötetet." A színikritikus megkönnyebbült, "de túlzottan azért nem voltam annyira megviselve" - mondta Molnár Gál Péter az ügynöki múltját beismerő közleménye és a könyv megírása óta eltelt időszakról.

Alapos munkát végeztek

A színikritikus könyvében pontosan leírja, miként szervezték be, "technikailag hogyan is néz ki egy ilyen beszervezés". "Előtte azért egy évig folyamatosan figyeltek, (...) mondhatom, nagyon alapos munkát végeztek." Molnárt 1963-ban megzsarolták, ezért vállalt szerepet a III/III-as csoportfőnökség szolgálatában.

Továbbra is kritizál

"Azt írták rólam, hogy nem írok több kritikát és elkerülöm a színházakat, ezzel szemben a bejelentésemkor úgy éreztem: nem helyes ilyen helyzetben elbújni." Molnár Gál továbbra is rendszeresen ír recenziókat. Igaz, nem a korábbi lapjának, a Népszabadságnak, hanem egy internetes portálnak.

Jobban szeretik

"Ugyanúgy beszélgetek a színházakban a szakmabeliekkel, mint korábban, és, habár kaptam gyalázkodó leveleket is, a többség mellém állt. Úgy érzem, egy kicsit most jobban szeretnek" - mondta a színikritikus.

Luzsnyánszky Róbert

Molnár Gál Péterről tavaly novemberben derült ki, hogy Luzsnyánszky Róbert néven az egykori III-as főcsoportfőnökségnek dolgozott, és például Latinovits Zoltánról is írt jelentéseket. Néhány nappal később Molnár Gál nyúlfarknyi közleményben elismerte múltját, de hozzátette, erről többet nem kíván mondani. Bővebben> > >