Gyöngyi
4 °C
14 °C

Tavasszal comingoutol MGP

2004.12.12. 23:57
Az ügynökmúltját elismerő, népszabadságos kritikus tavasszal megjelenő könyvében elmondja, nem kér bocsánatot, mert nem ártott senkinek.
Könyvet ír ügynökmúltjáról Molnár Gál Péter, mondta a Népszabadság színikritikusa a Szólás szabadsága című műsorban. A Coming out címmel megjelenő munkában MGP ismerteti beszervezése körülményeit, és ügynöki tevékenységének tizenöt évét. Az újságíró nem tartja szükségesnek a bocsánatkérést, mivel elmondása szerint nem ártott senkinek.

Jót mindenkiről

Zsarolással vettek rá arra, hogy jelentéseket írjak, mondta a köztévé vasárnap esti műsorában Molnár Gál Péter. A beszervezését egy hónappal ezelőtt elismerő kritikus talányosan úgy fogalmazott, olyasmivel vádolták, amiért akkoriban tíz év börtön járt. A Coming out címmel tavasszal megjelenő kötet állítása szerint bizonyítéka lesz annak, hogy tevékenységével nem ártott senkinek. "Akiket utáltam, azokról is jót mondtam" - válaszolt Friderikusz Sándor műsorvezetőnek.

Ennek némileg ellentmondva később úgy fogalmazott, nem "két ember" készítette a jelentéseket és az ezzel párhuzamosan, a Népszabadságban megjelenő kritikákat, ő ugyanis csak olyat írt le, amit komolyan is gondolt. Molnár Gál - aki egyébként első interjúját adta leleplezése óta - úgy vélte, nincs igaza azoknak, akik visszamenőleg szeretnék érvényteleníteni írásait, mert amit "kritikusként leírtam, azt vállalom is". Nem tartja szükségesnek a bocsánatkérést sem, mert jelentéseivel állítása szerint nem ártott senkinek.

Később éppen ilyen irányú alkalmatlansága, és 1978-as, ferihegyi lebukása miatt "rakták ki" a szolgálattól, mondta. Mint ismeretes, az 1978-as, caracas-i filmfesztiválra készülő Molnár Gál Péternél Ferihegyen találták egy mikrofilmet, amely az ellenzéki Kenedi János Párizsi Irodalmi újságba szánt cikkét tartalmazta.