Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Szonda Ipsos: a többség megegyezett volna Gyurcsánnyal

2008.09.02. 06:23
Az érdemben válaszolók csaknem háromnegyede úgy gondolja, hogy az ország érdekeit az szolgálná, ha az SZDSZ megszavazná a miniszterelnök új, adócsökkentési javaslatait, derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság közöl. A megkérdezettek majdnem nyolcvan százaléka úgy véli, hogy az SZDSZ érdeke is ezt diktálná.

Az SZDSZ-szavazók között a kérdésben lényegében teljes egyetértés van, szerintük az lenne a helyes, ha a párt támogatná a miniszterelnök javaslatait - derül ki a Szonda Ipsos pénteki telefonos, országos reprezentatív felméréséből, amely ezer fő megkérdezésével készült.

Az elmúlt hét legfontosabb közéleti, politikai eseményei között Gyurcsány Ferenc adócsökkentési programjának a bejelentése állt az élen, a megkérdezettek 66 százaléka hallott róla, 40 százalékuk - legalább részben - ismeri is a tartalmát.

A program főbb elveivel meglehetősen nagy az egyetértés, még az ellenzéki szavazók is azonosulni tudnak velük (5-ös skálán az átlag 4 fölötti).

A legnagyobb helyesléssel az adófizetési morál javításának szándéka találkozott (5-ös skálán 4,4-es átlagos értéket kapott az érvényesen válaszolók körében).

Az SZDSZ a hétvégén elutasította a kormányfő javaslatait. Bár a párt eredménynek tartja, hogy elkészült Gyurcsány Ferenc cselekvési terve, a liberálisok szerint a javaslat hiteltelen, több ponton kidolgozatlan és fő célja Gyurcsány Ferenc politikai túlélése.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!