Gerzson
-3 °C
3 °C

Több diszkréciót kértek az amerikaiak a honvédelmi tárcától

2003.08.15. 12:21
A honvédség piacról bérelt hajón szállítja eszközeit Irakba, a katonák amerikai repülőkkel érkeznek a közel-keleti térségbe. Az USA kérésére a minisztérium nem veri a továbbiakban nagy dobra, mikor és hogyan érkezünk a háborús országba.
A magyar katonák első szakaszának Irakba indulását még nagy médiafigyelem kísérte, ami mára lecsillapodott, hiszen a magyar főerők indulását a Honvédelmi Minisztérium titokban tartaná, ugyanis ezt kérték az amerikaiak, értesült az Index.

Amerikai szállítóeszközökön

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Indexnek elmondta, hogy a főerők a jövő péntekig elhagyják az országot. Ehhez amerikai szállítóeszközöket vesznek igénybe.

Ezzel függ össze, hogy a katonák kiszállításának körülményei megváltoztak. Az USA - biztonsági okokra hivatkozva - ugyanis azt kérte a HM-tól, hogy csak utólag jelentsék be, hogy már Irakban vannak katonáink.

A Szuezi-csatornán hajózunk

Az elsőként Irakba érkezett magyar katonák egyébként már fogadókésszé tették a tábort, ahol a főerőket is elszállásolják, mondta Juhász. A kiérkező fegyvereseknek augusztus végéig van lehetőségük megtanulni az amerikai közúti járművek vezetését, noha magyar szállító járművek is lesznek Irakban. Utóbbi járművek éppen a Szuezi-csatornán haladnak, a honvédség a "piacról bérelt a szállításhoz teherszállító hajót".