Valér
2 °C
8 °C

Leállíttatták a nyomozást mentőhelikopter-ügyben

2006.01.17. 19:27
Leállíttatta az ügyészég a nyomozást, így most már talán sosem derül ki, hogy ki a felelős a mentőhelikopterek ügyében.

Bűncselekmény hiánya miatt a nyomozás megszüntetésére utasította a Nemzeti Nyomozó Irodát a Fővárosi Főügyészség - közölte a főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel a mentőhelikopterek ügyében az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által korábban tett feljelentés kapcsán. Az OMSZ "megdöbbenéssel" fogadta, hogy a döntés értelmében az állami tulajdonú helikopterek visszakerültek a korábbi üzemeltetőhöz.

Az Országos Mentőszolgálat korábban azért tett feljelentést a mentőhelikopterek műszaki karbantartását addig végző cég ellen, mert a szerződésbontás után az nem adta át a mentőszolgálat tulajdonában álló légi járműveket.

A nyomozás háttere

A Nemzeti Nyomozó Iroda január 9-én rendelt el nyomozást az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának feljelentése nyomán, sikkasztás bűntette gyanúja miatt. Egy nappal később a nyomozóhatóság egy határozattal házkutatást rendelt el a helikoptereket üzemeltető BASe Kft.-nél, és egyidejűleg lefoglalt 10 légi járművet, majd másnap, január 11-én egyes helikopterekhez tartozó dokumentációkat is lefoglalt a nyomozóhatóság - idézte fel Varga Jenő.

A házkutatást és a helikopterek lefoglalását elrendelő határozat ellen azonban a cég képviselője panasszal élt, ezt a panaszt bírálta el hétfői határozatával a Fővárosi Főügyészség.

"A Fővárosi Főügyészség szerint a feljelentés alapján nem állapítható meg sem a sikkasztás bűntettének, sem a közlekedés biztonsága elleni vétségnek az egyszerű gyanúja sem, ezért a házkutatás és lefoglalás elrendelése megalapozatlan volt" - mutatott rá a főügyészség szóvivője.

Mint mondta, a panasznak helyt adva hatályon kívül helyezték a házkutatást és lefoglalást elrendelő határozatot, és ezzel egyidejűleg, hivatalból hatályon kívül helyezték a légi járművekhez tartozó dokumentációk lefoglalásáról szóló rendőrségi határozatot is.

Az OMSZ sajnálja

Az OMSZ szóvivője, Győrfy Pál az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja: megdöbbenéssel fogadták a hírt, hogy azok az állami tulajdonú mentőhelikopterek, amelyeknek már kizárólagos üzemeltetői jogával is rendelkezik az OMSZ, kedden ismét "a korábban műszaki üzemeltetéssel megbízott, jelenleg hanyag üzemeltetéssel is gyanúsítható kft. kezébe kerültek".

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy az ügyészség határozatával nem adott lehetőséget a rendőrség számára a mentőhelikopterek átvizsgálására, így megítélésünk szerint megismétlődött a tavalyi eset, mikor a Pécsett lezuhant helikopter hajtóműveit a balesetet követő második héten, a szükséges független szakértői vizsgálat elvégzése nélkül kiadták ugyanezen kft.-nek" - olvasható a közleményben.

Új tendert írnak ki

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyébként nemrégiben bejelentette: új közbeszerzési tendert ír ki a légimentésben nyújtandó üzemeltetési szolgáltatásra. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője pénteken az MTI kérdésére válaszolva emlékeztetett arra, hogy a múlt év szeptemberében kiírt közbeszerzési pályázat eredménytelenül zárult, mert a két ajánlattevő ajánlati dokumentációja hiányos volt. A tenderdokumentációt egyébként kilencen vették meg.