Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Nincs pénz az ígért mentőhelikopterekre

2007.03.02. 09:26
Továbbra is vannak olyan területei az országnak, amelyek mentőhelikopterrel elérhetetlenek. A hatos flotta egyik gépét nyáron kivonják a forgalomból, az idénre beígért két mentőhelikoptert az Egészségügyi Minisztérium inkább jövőre venné át.

Az Egészségügyi Minisztérium nem most, csak egy év múlva venné át az osztrák Helikopter Air Transport GmbH-tól megrendelt két helikoptert, írja a Magyar Nemzet. A tárca a szerződésmódosítást a megszorítási kényszerrel, illetve a helikopterek állítólagos kihasználatlanságával magyarázza.


Mentőhelikopter a hangárban

Azzal, hogy a magyar fél nem veszi át a helikoptereket, egy év alatt körülbelül 200 millió forintot lehet megtakarítani, ennyibe kerül ugyanis a két gép bérleti és üzembentartási díja. A szerződés szerint 2016-ig bérli Magyarország a helikoptereket.

Nyárra már csak öt mentőhelikopter marad, mivel a korszerűtlen MI–2-est nem éri meg felújítani. A Magyar Nemzet szerint a Dél-Alföldön így továbbra sem működhetne légi mentés.

A 2005-ös Száz lépés bejelentésekor Gyurcsány Ferenc ezt mondta: "Új helikopterbázisok létrehozásával az ország minden pontja elérhetővé válik a légi mentés számára. Még az idén 3, a következő években 7 új mentőhelikoptert szerzünk be." Nos, eddig csak három új helikoptert szereztek be, ezeket Ausztriából bérlik.