Mátyás
-6 °C
1 °C

Szabó szerint kizárt a MiG-es korrupció

2001.08.24. 13:10
A honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán kizártnak tartotta, hogy bárkit megvesztegettek volna, a MiG-felújítás kapcsán. A fideszes Kosztolányi Dénes szerint viszont felmerült a gyanú, hogy az ügyben meg nem engedhető befolyásoló cselekményekre készültek olyan személyek, akik közel állnak a szocialistákhoz. A politikus ismereteire hivatkozott.
Azután is folytatta munkáját MiG-ügyben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága, hogy szerdán nem láttak napvilágot új tények a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter meghallgatásán. A bizottság tagjai szerdai ülésükön a Demeter Ervin titokminisztert képviselő Simicskó István politikai államtitkárt hallgatták meg, aki úgy nyilatkozott, hogy az NBH-nak nincs információja az üggyel kapcsolatban, mivel az a KBH feladatkörébe tartozik.

Pénteken kiderült: a honvédelmi miniszter kizártnak tartja, hogy a MiG-ügyben korrupció történt volna. Szabó János ezt újságírók kérdésére válaszolta pénteken a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatása után.

Szabó a kijelentést egyrészt azzal indokolta, hogy az üzlet nem jött létre, másrészt pedig a vállalkozói oldal egy szereplőre, egy cégre szűkült. Mint mondta, nagyon életszerűtlen lenne, ha kenőpénzt osztogatnának bárkinek is azután, hogy csupán egyetlen cégnek van esélye a megrendelésre.

A testület nem foglalkozott érdemben Kosztolányi Dénes határozati javaslatával, amely kimondta volna: sem a katonai, sem a polgári titkosszolgálatok nem rendelkeznek olyan információval, amely alátámasztaná a korrupciót a MiG-ügyben. Erről a bizottság zárt ülését rövid időre elhagyó fideszes képviselő nyilatkozott újságíróknak. Elmondása szerint viszont felmerült a gyanú, hogy az ügyben meg nem engedhető befolyásoló cselekményekre készültek olyan személyek, akik közel állnak a szocialistákhoz.

A korrupción túlmenően a nem megengedett eszközök közé tartozik a fenyegetés, a szankció kilátásba helyezése és a jogtalan előny ígérete - fogalmazott Kosztolányi Dénes. Arra a kérdésre, hogy mire alapozza kijelentéseit, azt mondta: eddigi ismereteire.

A szocialisták tisztáznák a gyanút

A pénteki rendkívüli ülésre meghívót kapott Fazakas Szabolcs, a MiG-felújításban érdekelt MAPS német-orosz cég német tulajdonosa, a Daimler-Chrysler magyarországi képviseletének vezetője, az előző kormány ipari minisztere, valamint Ábri Judit, az MSZP médiatanácsadója.

Keleti György, a testület MSZP-s elnök ezzel kapcsolatban szerdán elmondta: azért mentek bele Fazakas meghallgatásába, hogy világosan kiderüljön, a szocialista párt nem érintett korrupciós ügyben.

Homoki János cáfolja a vádakat

A bizottság ülését annak elnöke hívta össze, miután a stop! internetes lap arról számolt be, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok korrupció nyomára bukkantak a honvédségi vadászgépbeszerzés ügyében, mi több, a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású tagja ellen már közvetett bizonyítékok is rendelkezésre állnak.

Többen tudni vélték, hogy Homoki János politikai államtitkárról van szó, a kisgazda államtitkár azonban külföldi útjáról hazatérve kategorikusan cáfolta ezeket az értesüléseket. A honatya vagyonbevallásában ismeretlen eredetű, 50 milliós készpénzösszeg jelent meg. Homoki ezt azzal magyarázta, hogy felesége fogorvosként magánpraktizál.