Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A MIÉP alkotmányosságát vizsgáltatná az SZDSZ

2001.08.03. 18:30
A Csurka István vezette párt egyes megnyilvánulásaiban "a történelem szemétdombjáról előkotort fasizmus szokott dörömbölni a magyar demokrácia ajtaján" az SZDSZ elnöke szerint, ezért Kuncze Gábor úgy látja: a legfőbb ügyésznek meg kellene vizsgálnia, alkotmányosan működik-e a MIÉP. A szabad demokraták első embere valószínűsíti, hogy Demszky Gábor lesz a párt fővárosi listavezetője a tavaszi parlamenti választásokon, valamint a városvezető indítják a főpolgármesteri székért is.
A legfőbb ügyésznek hivatalból meg kellene kezdenie annak vizsgálatát, hogy alkotmányosan működik-e a MIÉP és adott esetben a bírósághoz kellene fordulnia - hangoztatta pénteken Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette: a Csurka István vezette párt egyes megnyilvánulásaiban "a történelem szemétdombjáról előkotort fasizmus szokott dörömbölni a magyar demokrácia ajtaján."

Kuncze nem tűri a mellébeszélést

Kuncze Gábor
"Tűrhetetlennek tartom a XXI. század Magyarországán, hogy ilyen hangot üthessen meg a magyar politikában egy parlamenti párt" - fogalmazott Kuncze. Hozzátette: a miniszterelnök és az igazságügy-miniszter felelősségét látja abban, hogy ez a folyamat eddig eljutott. "Magára valamit adó demokratikus politikus nem teheti meg, hogy amikor ilyen vélemények hangzanak el, akkor hallgat, vagy mellébeszél - jelentette ki az SZDSZ elnöke.

Hivatalos döntés ugyan még nem született, de Kuncze azzal számol, hogy Demszky Gábor, a párt budapesti főpolgármestere vezeti majd a fővárosi listát a jövő évi országgyűlési képviselő-választásokon. Az is egyértelmű, hogy a városvezető lesz a szabad demokraták főpolgármester-jelöltje jövő ősszel. Azt viszont nem érti a pártelnök, miért vetődött fel az MSZP-ben, hogy a szocialisták nem kívánják támogatni Demszkyt. "Nyilván azzal a szokásos MSZP-s problémával állunk szemben, hogy túl sokan vannak az önjelöltek, akik igyekszenek magukat már előre pozícionálni" - hangoztatta Kuncze.

Az SZDSZ szerint 250-300 fős parlament kellene

Az SZDSZ első embere úgy látja, Áder János házelnök nem tehet mást, mint hogy összehívja az MSZP és az SZDSZ által kezdeményezett ülést. Ha nem így történik - véli Kuncze -, az azt tanúsítja, hogy milyen a Fidesz demokrácia-felfogása, mennyire nem érdeklik őket a törvények.

A parlamenti létszám minap felvetett csökkentése kapcsán leszögezte: nem kedveli, amikor olyanok támogatják ezt az ötletet, akik egyébként nem fordítanak kellő figyelmet az érdekegyeztetésre, akik nem biztosítanak kellő lehetőségeket a civil társadalom részére, és akik nem képesek egyenlőségjelet tenni a különböző egyházak közé. A szabad demokraták szerint is karcsúbb törvényhozásra lenne szükség, az SZDSZ szerint 250-300 fős közötti parlament lenne az ideális.